Whisky to jeden z najpopularniejszych alkoholi w Polsce. Pijemy ją solo, z lodem, ale też w drinkach i koktajlach. Popularność i szeroki wybór dobrych whisky sprawiają, że jest ona świetnym pomysłem na prezent. (więcej…)
Czy kiedykolwiek chciałeś zrobić domowe wino? Oto sposób na to, jak je przygotować. W teorii produkcja wina jest bardzo, bardzo prosta.
Drożdże mieszamy z sokiem z winogron umieszczając składniki w środowisku, które umożliwia fermentację. Po prostu, natura będąca naturą. (więcej…)
Zastanawiając się nad tym, jak pić tequilę, należy wziąć uwagę, z jakim rodzajem trunku mamy do czynienia. Mimo iż każda tequila w jakimś stopniu powstaje z agawy, różne jej odmiany pijamy na inne sposoby.
Tequilę przede wszystkim dzielimy na tę 100% agave oraz mixto, gdzie ta druga musi mieć w sobie przynajmniej 51% niebieskiej agawy (reszta to najczęściej trzcina cukrowa). Kolejny podział podyktowany jest czasem leżakowania trunku – dokładnie tak, jak w przypadku whisky.
Degustacja wina pozwoli otworzyć zmysły na smak i aromat tego unikalnego alkoholu, będzie też doskonałym sposobem na wybranie ulubionej butelki. A zatem – jak degustować wino? Otóż degustacja polega na wykorzystaniu trzech zmysłów: wzroku, węchu i smaku w trzech krokach analizy. Eksperci określają je jako oko, nos i usta. Ostatnim etapem degustacji jest podsumowanie wrażeń i wyciągnięcie wniosków.
W tym artykule krok po kroku przybliżamy proces degustacji wina – zapraszamy do lektury. (więcej…)
Destylarnia Port Ellen została założona przez Alexandra Ker Mackay w 1825 roku. Jej nazwa pochodzi od nazwy miasteczka niedaleko którego destylarnia Port Ellen się znajduje. Miasteczko Port Ellen jest głównym portem na wyspie Islay położonej przy zachodnim brzegu Szkocji. John Ramsay, lokalny członek Parlamentu, nabył gorzelnię po bankructwie Mackay. Ramsay był liderem w swojej dziedzinie i doskonale zdawał sobie sprawę z tego, jakie możliwości otwarłyby się przed nim, gdyby rozpocząć eksport do Ameryki. (więcej…)

Alkohole świata na imprezy okolicznościowe i nie tylko. Zapoznaj się z ofertą sklepu BlackBeard we Wrocławiu.
W samym sercu miasta znajduje się nietypowy i niezwykły sklep z alkoholami. Na ulicy Tęczowej 57 w industrialnym klimacie spotykają się miłośnicy trunków najwyższej klasy. Zarówno ulica, jak i sklep są symbolami odradzającej się przestrzeni miejskiej w stolicy Dolnego Śląska.
(więcej…)

Rum Love Festiwal to niezwykła okazja do wstępu do świata rumów. Świata bogatego jak mało który inny. To na tym festiwalu poznasz nowe smaki i aromaty najlepszych rumów jakie tylko istnieją. Uczestnicy festiwalu przeniosą się na dwa dni do krainy przepełnionej najbardziej aromatycznym trunkiem świata – rumem. (więcej…)
Być może zastawiasz się – czy w dzisiejszych czasach wypada podarować alkohol na prezent? Jeśli jest to osoba pełnoletnia i wiemy, że nie ma przeciwskazań zdrowotnych do picia alkoholu – jak najbardziej! Butelka dobrego alkoholu to prosty, ale wciąż efektowny pomysł na prezent. Sprawdzi się zarówno na tzw. osiemnastkę, jako upominek dla znajomych, ale też na prezent dla mamy czy na dzień ojca.
Alkohol ten od lat podbija kubki smakowe zarówno w całej Europie, jak i w Polsce. Prosecco to jeden z ciekawszych włoskich trunków, który co roku sprzedaje się w milionach butelek. Dlaczego? Smak tego musującego wina jest wręcz niepowtarzalny! Stanowi idealny alkohol na wieczory w gronie bliskich, jak i wytrawną bazę pod drinki. Kompozycje z Prosecco to prawdziwa uczta zmysłów, która nie od dziś stanowi pozycję niemal obowiązkową w repertuarze każdego dobrego barmana. Prosecco jest najpopularniejsze w szczególności latem, gdy pragnienie doskwiera najbardziej w czasie dobrze spędzanego wieczoru. Jeśli podstawowy smak już Ci się znudził, to może warto poznać kilka ciekawych przepisów z wykorzystaniem tego orzeźwiającego wina? Zaskocz swoich gości w czasie kolejnej domowej imprezy i nie tylko!
Prosecco – nieograniczone kompozycje drinków
Dzięki wytrawnemu charakterowi zbalansowanemu przez delikatne bąbelki, Prosecco jest idealną podstawą pod dowolne drinki zarówno te słodkie, jak i niekoniecznie. Włosi uwielbiają szerokie spektrum koktajli z jego udziałem. Dlaczego? Z tego względu, że wino musujące ma bardzo uniwersalne zastosowanie. Za sprawą soczystych winogron już od setek lat powstają przeróżne drinki Prosecco, które popularne są także poza Włochami. Mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego cieszą się bardziej prostymi kompozycjami pokroju klasycznego Aperol Spritzu bądź Prosecco z Martini. Z kolei na świecie znane są warianty z dodatkiem malin, jak i w postaci Cointreau Spritz z sokiem pomarańczowym bądź French 75 z ginem i cytryną.
Prosecco to przede wszystkim wyjątkowy smak
Każdy kieliszek wyróżnia się świeżym i niepowtarzalnym aromatem. Wino musujące ma zadanie głównie orzeźwiać w gorące dni, a tym samym gasi pragnienie wytrawną goryczą, która pasuje wręcz idealnie do owoców. Dlatego Prosecco doskonale łączy się ze słodkimi likierami, a także z jabłkami, posmakami kwiatowymi, cytrusami oraz np. gruszkami. Prosecco jest o wiele bardziej przystępne niż szampan, który nie zawsze wszystkim smakuje, gdyż wino musujące jest bardziej zróżnicowane i ma delikatniejszy posmak. Jakich koktajli z Prosecco warto więc skosztować?
Jedna z najpopularniejszych kompozycji, która jest bardzo prosta w przyrządzeniu. Drink warto podawać w wysokim szkle np. do szampana. Wystarczy zmieszać ze sobą:
150 ml Prosecco,
40 ml wody gazowanej,
50 ml Aperolu,
kilka kostek lodu,
dodać plaster pomarańczy dla posmaku.
Prosecco i Sprite
Nieco prostsza i łatwiejsza w przyrządzeniu wersja Spritza, a także Martini. Drink z Prosecco tego typu jest świetnym rozwiązaniem w upalne lato. Nie jest zbyt słodki ani nadto wytrawny. W praktyce nie ma lepszego sposobu na orzeźwienie, jeśli kochasz posmak cytrusów. Do przygotowania potrzebne będzie wyłącznie kilka składników. Jakich?
80 ml Prosecco,
50 ml wody gazowanej,
250 ml Sprite’a,
10 g cukru,
plasterek cytryny i wyciśnięty z sok z co najmniej połówki,
kostki lodu.
French 75 (Prosecco z ginem)
Tak samo proste i mało skomplikowane połączenie. Bardzo dużą zaletą koktajli z Prosecco jest ich prostota przyrządzenia. French 75 to bardziej wytrawna kompozycja, która stoi w opozycji do klasycznego Aperol Spritza. Drink nie tylko orzeźwia, ale i dodaje masy pozytywnej energii. Podawać warto go w kieliszku do szampana, gdyż w stylu francuskim nawiązuje smakiem właśnie do tego alkoholu. Do przygotowania niezbędne jest:
200 ml Prosecco,
80 ml Ginu,
sok z połówki wyciśniętej cytryny,
10 g cukru,
kilka kostek lodu.
Wino biodynamiczne to alkohol pozbawiony chemikaliów i zbędnych dodatków. Nie stosuje się ich na żadnym etapie produkcji wina – od przygotowania ziemi i uprawę winorośli bez pestycydów czy sztucznych nawozów, przez zbiór i przetwarzanie wina, aż po ich butelkowanie. Wina biodynamiczne są też wolne od GMO i siarczanów.
Czym różni się wino biodynamiczne od organicznego?
Przede wszystkim – proces oceny win biodynamicznych jest dużo bardziej rygorystyczny. Dokładnie prześwietlana jest nie tylko produkcja czy skład wina, ale cały proces jaki mu towarzyszy.
W pewnym uproszczeniu: wino organiczne musi powstawać z organicznych winogron i jest to główne kryterium tej klasyfikacji. Z kolei przy produkcji wina biodynamicznego pod lupę bierze się takie szczegóły jak stan gleby czy nawet potencjalny wpływ dni kalendarza księżycowego na uprawę winogron.
Warto też dodać, że wina biodynamiczne powinny posiadać certyfikat Demeter lub Biodyvin – i w ten sposób najłatwiej je rozpoznać.
Rolnictwo biodynamiczne a produkcja win
Rolnictwo biodynamiczne to koncepcja z pogranicza kilku dziedzin, przede wszystkim nauki i filozofii. Można je określić jako duchowe, etyczne i ekologiczne podejście do rolnictwa i produkcji żywności. Koncepcja ta powstała ok. 100 lat temu, w latach 20 XX wieku, a jej autorem był austriacki filozof – Rudolph Steiner.
Produkcja win zgodnie z zasadami rolnictwa biodynamicznego traktuje farmę czy winnicę jako jeden organizm, o który należy dbać holistycznie. Każdy szczegół ma znaczenie, a system powinien funkcjonować spójnie i samowystarczalnie, gdzie każdy element procesu wspiera kolejne etapy. W praktyce oznacza to, że winnicy często towarzyszy hodowla zwierząt, od których pozyskuje się naturalny nawóz do upraw.