
Prosecco pochodzące z Włoch ale i zdobywająca coraz większą popularność hiszpańska Cava to wina musujące, po które bardzo często sięgają Polacy. Są lekkie, świeże i niewymagające. Nie oznacza to jednak, że nie są świetnymi produktami.
Z dzisiejszego wpisu dowiesz się:
- Co to jest Prosecco i skąd pochodzi?
- Jak smakuje Prosecco?
- Jak podawać Prosecco?
- Do czego pasuje prosecco?
- Gdzie kupisz Prosecco?
- Jakie są rodzaje wina Prosecco?
Najlepiej kojarzone wino musujące? Oczywiście Prosecco
Polacy, jak większość mieszkańców Środkowej i Wschodniej Europy przepada za winami lekkimi, delikatnymi i bardzo owocowymi. Prosecco ze swoim lekko gruszkowym, brzoskwiniowym aromatem i smakiem idealnie wpisuje się w te gusta.
Co to jest Prosecco?
To włoskie wino musujące powstające tylko w Wenecji Egejskiej jest produkowane metodą Charmata, znaczy to, że tak zwana druga fermentacja zachodzi w metalowych kadziach, a nie w butelce jak w przypadku szampana, stąd otrzymujemy lekki smak.
Fenomen Prosecco jest bardzo prosty. Przede wszystkim i bez wątpienia jest to najbardziej znane i rozpoznawalne wino musujące na świecie. Wino Prosecco ma bardzo bogate odniesienia w literaturze oraz historii. Filozof Pliny the Elder (pozostawimy bez tłumaczenia na Polski), wspominał wino w dziele Historia Naturalis. Osiemnastowieczny poeta włoski, Aureliano Acanti, pisał nawet, że poświęciłby usta dla tego aromatycznego wina musującego jakim jest Prosecco.
Ponadto, Prosecco jest wielowymiarowe. Wino musujące Prosecco jest lekkie, świeże, aromatyczne, bogate w smaki owocowe, wyczuwalne cytrusy dające całościowe zadowolenie po skosztowaniu. Otrzymujemy też kilka różnych styli w tym jednym winie, które zależą od tego, pod jakim ciśnieniem zostały do niego wtłoczone bąbelki. O tym poniżej.
Skąd wzięło się Prosecco? – szczypta historii
Historia wina Prosecco sięga czasów rzymskich, a dokładnie około 2 wieku przed Chrystusem i pochodzi z małego regionu zwanego Prosecco. Mówi się, że żona Augusta, Livia, lubiła pić Puxinum „Pucino” i twierdziła, że to sekret jej młodości i piękna. Niestety w tym czasie preferowano inne odmiany winogron. Prosecco uprawiano na wzgórzach Conegliano Valdobbiadene. W roku 1868 Antonio Carpene założył wraz z Caccianiga, Mavolti i Vianelle „Societa Enologica Trevigiana” i to właśnie dzięki tej firmie odkryto Prosecco jako wino musujące. Produkt zyskał na popularności. Istnieje odmiana winorośli prosecco, lecz od 2009 roku stosuje się jej synonim – glera, by rozróżnić oznaczenie regionu uprawy od szczepu.
Podział wina Prosecco
W zależności od zawartości dwutlenku węgla rozróżnia się:
- spumante (musujące),
- frizzante (perliste),
- tranquillo (stołowe – bez dwutlenku węgla).
W zależności od poziomu cukru resztkowego stosuje się określenia:
- brut
- extra dry
- dry
- demi-sec
Ważnym jest rozróżnienie jak dużo cukru znajduje się w danej odmianie Prosecco. I tak Prosecco brut to zawartość cukru od 0 do 12 gramów na litr trunku. Extra dry zawiera od 12 do 17 gramów cukru na litr alkoholu, a dry od 17 do 32 gramów. Wynika z tego, o czym warto też pamiętać, że wino Prosecco jest jakby odwrócone w relacji słodkie-wytrawne. Dry, które powinno być najbardziej wytrawne, będzie tym najsłodszym winem musującym Prosecco. W związku z tym, brut to edycja z najmniejszą ilością zawartości cukru oraz zarazem najbardziej wytrawna.
Bardzo interesującym jest to, że Prosecco jest nazwą zastrzeżoną od 2009 roku, a producenci tego włoskiego wina już niedługo będą produkowali jego różową odmianę, co jeszcze powinno zwiększyć sprzedaż – wino różowe jest obecnie niezwykle modne.
Region produkcji Prosecco
- Prosecco DOC – podstawowe i najbardziej popularne Prosecco. Może być produkowane w całych północno-wschodnich Włoszech
- Prosecco Trieste DOC oraz Prosecco Treviso DOC – oznaczają wina, które produkowane są nieco dalej niż podstawowe Prosecco na znacznie mniejszym obszarze, dzięki czemu jakość wina jest nieco lepsza
- Conegliano Valdobbiadene Prosecco DOCG – obszar produkcji jest znacznie mniejszy i bardziej pagórkowaty niż region Treviso. Apelacja DOCG nakłada jeszcze bardziej rygorystyczne standardy jakości niż DOC, dzięki czemu w tym regionie powstają jedne z najlepszych z win
- Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG – jest bardzo małym obszarem o powierzchni 107 hektarów położonym na pagórkowatych obrzeżach miasta Valdobbiadene. W Cartizze produkuje się bardzo małą ilość Prosecco (około 1 miliona butelek) jednak o najwyższej możliwej jakości. Co ciekawe region ten został zgłoszony w 2008 roku jako kandydat do wpisania na listę światowego dziedzictwa UNESCO ze względu na unikalny krajobraz kulturowy stworzony przez lokalnych winiarzy
- Asolo Prosecco DOCG – ten obszar jest bardzo rzadko opisywany przez miłośników wina, jednak jego położenie tuż pod rzeką Piave, stanowiącą główną linię podziału podczas II wojny światowej czyni go szczególnym miejscem
Hiszpańska Cava – co w niej takiego ujmującego?
Odwrotne jest z hiszpańską Cavą. Tego trunku żadnemu miłośnikowi win, a przede wszystkim bąbelków nie trzeba przedstawiać. Cava jest chlubą Katalonii, 95 % produkcji pochodzi z tego właśnie regionu. Nazwa wina pochodzi od katalońskiego słowa piwnica, w której przechowuje się ten alkohol. Cava zawdzięcza bycie trunkiem musującym dzięki dwutlenkowi węgla, który powstaje w sposób naturalny w butelce. Obok szampana jest najbardziej znanym trunkiem produkowanym w ten sposób.
Hiszpańskie, lekkie wino, ma wiele cech wspólnych z trunkiem z Francji. Jest jego idealną alternatywą ze względu na niezwykle przystępną cenę. Główną różnicą jest również to, że Cava jest sprzedawana zaraz po osiągnięciu dojrzałości i powinna być wypita możliwie szybko. Warto dodać, że aby hiszpańskie wino musujące mogło posiadać na etykiecie napis cava, musi dojrzewać w butelce przez okres minimum dziewięciu miesięcy. W przypadku szampana, ten musi przeleżeć w butelce o sześć miesięcy więcej.
Podział Cavy
Istnieje ściśle określony podział Cavy wynikający z kilku zmiennych. Pierwszą z nich jest zawartość cukrów, drugą długość produkcji metodą szampańską. Dzięki temu jesteśmy w stanie dobrać odpowiednie nazewnictwo, które jest widoczne na etykiecie wina i służy nam przy określeniu jego wytrawności.
W zależności od poziomu cukru resztkowego stosuje się określenia:
- Brut Nature
- Extra Brut
- Brut
- Extra Seco
- Seco Semiseco
- Dulce
Czas dojrzewania w butelce:
- Joven (lub bez określenia) – 9-15 miesięcy dojrzewania w butelce
- Reserva 15-30 miesięcy
- Gran Reserva ponad 30 miesięcy dojrzewania w butelce
Prosecco – gdzie kupić? Wyłączna dystrybucja w BlackBeard – Mani Sagge i Le Contesse
Mani Sagge – to filozofia produkcji nieszablonowego wina. Starożytne winnice w połączeniu z zaawansowanymi i nowoczesnymi metodami produkcji doprowadziły do powstania Prosecco Mani Sagge. Jednocześnie to filozofii robienia wina, oparta na: historycznych posiadłościach, rzemiośle, zrównoważonym rozwoju i ekologicznym podejściu.
Le Contesse – to wina musujące powstałe w wyniku powtórnej fermentacji w zbiornikach ciśnieniowych przy wykorzystaniu wyselekcjonowanych drożdży i kontroli temperatury.
W salonie BlackBeard w wyłącznej dystrybucji dostępne są:
- Prosecco Superiore D.O.C.G. Mani Sagge Rive di Manzana – BRUT
- Prosecco Superiore D.O.C.G. Mani Sagge Millesimato – EXTRA DRY
- Conegliano Valdobbiadene D.O.C.G. Presecco Superiore Le Contesse – EXTRA DRY
- Conegliano Valdobbiadene D.O.C.G. Presecco Superiore Le Contesse – BRUT
- Prosecco Spumante D.O.C. Treviso Biologico – BRUT
Zainteresują Cię również:
Z czym serwować Prosecco?
Jeśli zastanawialiście się z czym pić prosecco – doradzamy zatem, że to wino musujące idealnie łączy się jako aperitif do przystawek i deserów. Pasuje zarówno do dań rybnych, mięsnych jak i warzywnych. Nadaje się do podawania z całym posiłkiem aż do drugiego dania.
Najwięcej jednak uroku Prosecco wydobędziemy, łącząc go ze specjałami pochodzącymi z regionów, gdzie jest produkowane. Są to głównie delikatne przysmaki, takie jak lokalne gatunki grzybów (kuchnia włoska uwielbia prawdziwki!), łagodne sery, kasztany lub szparagi. Dobrze komponuje się z włoskimi wędlinami, szczególnie tamtejszym przysmakiem prosciutto crudo, które można przełamać słodkim smakiem melona lub brzoskwini. Oczywiście nie należy zapominać o owocach morza i białych rybach.
Hiszpańskie pochodzenie Cavy wskazuje natomiast na pewne połączenia, które są charakterystyczne dla tego kraju. Oczywiście połączenia smaków zależą także od rodzaju wina. Te najbardziej wyrafinowane odmiany brut najlepsze będą z równie wyrazistymi potrawami, przede wszystkim mocno przyprawionymi tłustymi mięsami i wszelkiego rodzaju pieczeniami. Do tego można doliczyć również tradycyjną hiszpańską kiełbasę chorizo, mocno aromatyczne sery, wędzone oraz grillowane ryby. Do delikatniejszych wędlin, potraw z makaronu lub ryżu – na przykład uwielbianej w tamtych obszarach paelli – oraz dań z lekko słodko-kwaśną nutą lepiej nada się Cava Seco lub Semi Seco. Słodkie odmiany Cava lepiej zostawić do deserów, zarówno tych bardzo słodkich, jak i orzeźwiających owocowych. Trzeba jednak pamiętać, że niezależnie od typu potraw, Cava powinna być lekko schłodzona, gdyż tylko wtedy wydobędziemy jej właściwy aromat. Optymalną temperaturą jest 5-7 stopni Celsjusza, choć w przypadku odmiany brut możemy sobie pozwolić na 2-3 stopnie więcej.
Oczywiście wino Cava i Prosecco dostępne jest w naszym sklepie z alkoholem przy ul. Tęczowej 57, a już niedługo on-line, więc śledźcie nasze social media i kolejne wpisy, gdzie będziemy informować Was o nowościach. Jeśli nadal zastanawiacie się z czym pić prosecco lub interesuje Was dobre wino musujące zapraszamy po informacje do BlackBeard. Tymczasem zapraszamy również do lektury na temat rumów: https://rumlovefestiwal.com/pl/wroclaw-kocha-rum-love-festiwal/