Gin jest alkoholem destylowanym, który powstaje z jałowca. Gin jest jedną z najbardziej rozbudowanych kategorii alkoholu. Charakteryzuje się wieloma stylami, zróżnicowanym pochodzeniem, ale przede wszystkim różnorodnym profilem smakowym. Jest popularny na całym świecie, ale szczególnie w krajach anglosaskich, gdzie miejsce ustępuje jedynie niezwykle popularnej whisky.

Historia powstania ginu

Gdy powstawał, gin nie był wcale napojem alkoholowym, a lekarstwem. Dopiero po latach, na początku siedemnastego wieku, stał się tym, co znamy obecnie.

Co ciekawe, wbrew wielu opiniom, gin wcale nie powstał w Anglii. Pierwszy gin jako medykament powstał w Holandii. Na wyspach został przedstawiony przez twórców, a następnie rozpowszechniony przez siły zbrojne – podobno gin, zwany wcześniej genever, podnosił morale. Z brytyjskiego rynku zniknął w połowie 18 wieku, gdy gwałtownie wzrósł alkoholizm. Wydano wtedy Gin Act, który miał zaprzestać bimbrownictwa m.in. dzięki podniesieniu podatków. Manufaktury przeniosły się jednak do podziemia, a następnie zaczęto stosować nowocześniejsze metody produkcji. Efekt był więc odwrotny niż zamierzony – problem alkoholizmu wciąż występował, a nieprzewidzianym “skutkiem ubocznym” była znacząca poprawa jakości ginu.

Obecnie gin jest produkowany w każdym miejscu, gdzie swoje wpływy posiadają zarówno Anglicy jak i Holendrzy. Aktualnie najwięcej ginu produkuje Wielka Brytania, a następnie Kanada i Niemcy, choć zaraz za podium znajdują się Belgia, Hiszpania, Australia i Holandia.

Kilka słów o produkcji ginu

Dziś gin jest produkowany na kilka sposobów, z dodatkiem wielu ziół – w tym anyżu, lukrecji, arcydzięgiela, kolendry, kminku, a także cytrusów (najczęściej jest to cytryna, limonka lub pomarańcza). Oczywiście również w przeróżnych kombinacjach. 

W większości przypadków, produkcję ginu możemy podzielić na dwa etapy. Pierwszy z nich zakłada produkcję „podstawowego” alkoholu, który w drugim etapie jest uzupełniany o smak dzięki dodatkowej destylacji z udziałem wspomnianych już owoców, przypraw czy ziół. Przyjmuje się, że alkohol bazowy powinien być jak najczystszy, a wysoka zawartość % alkoholu jest mile widziana. Z kolei drugi etap jest kluczowy dla uzyskania ginu o dobrym smaku. Przy procesie destylacji, botaniczne składniki uwalniają oleje i soki, a ich smak wzbogaca trunek. Na koniec gin jest rozcieńczany wodą, by uzyskać preferowaną zawartość alkoholu.  

Niestety, jeśli interesuje Cię produkcja ginu od razu ostrzegamy – samodzielne odtworzenie Twojego ulubionego trunku nie będzie proste. O ile na etykietach ginu znajdziemy podstawowe informacje na temat składników, to producenci nigdy nie zdradzają proporcji, rodzaju i ilości dodawanych przez siebie ziół i aromatów.

Gin a zawartość alkoholu

Gin jest alkoholem, który zgodnie z definicją musi posiadać minimum 37,5 procenta zawartości alkoholu. Najczęściej spotyka się butelki ginu od 37,5% do 55% alkoholu. 

Rodzaje ginu 

Współcześnie wyróżniamy trzy główne typy ginu: 

  • London Dry Gin – często uznawany za najlepszy rodzaj ginu. Wbrew nazwie, wcale nie musi być produkowany w Londynie. Jest to raczej nawiązanie do sposobu produkcji, który musi spełnić gin by znaleźć się w tej kategorii. Głównym wymogiem jest tutaj dodanie wszystkich botanicznych składników na poziomie procesu destylacji, a także fakt że muszą one być w 100% naturalne. Na koniec alkohol można uzupełnić jedynie wodą i niewielką ilością słodzika. 
  • Plymouth Gin – nieco słodszy brat London Dry. Smak jałowca nie jest tu tak wyraźny – dominują raczej botaniczne dodatki w postaci korzenia irysa czy lukrecji. Tutaj lokalizacja jest kluczowa, czyli jest to gin, który musi powstawać w Plymouth.
  • Old Tom Gin – najsłodszy gin w tej klasyfikacji. To swego rodzaju kompromis pomiędzy nowoczesnymi ginami, a tradycyjnym holenderskim destylatem. W XVIII wieku jego słodycz była związana z celowym maskowaniem słabej jakości alkoholu. Aktualnie ten słodki gin przeżywa swego rodzaju renesans i jest dostępny w przyjemniejszej (i zdecydowanie lepszej jakościowo) wersji. 

Jak podawać gin?

Zasadniczo, ginu raczej nie pijemy solo. Najpopularniejszym drinkiem na bazie ginu jest gin z tonikiem, choć można go mieszać także z innymi napojami (czy nawet colą). Innym równie popularnym – o ile nie popularniejszym drinkiem z ginem – jest oczywiście Dry Martini, czyli mieszanka ginu i słodkiego wermutu. Istnieją także inne koktajle oparte na ginie, takie jak Gimlet, Negroni, Tom Collins czy The Last Word. 

Alkohole na bazie ginu

Inną kategorią jest Sloe Gin, czyli w zasadzie zgodnie z definicją wcale nie gin – posiada zaledwie 28 procent alkoholu. Sloe gin to raczej słodki likier tworzony na bazie ginu i postarzany w beczkach.

Zainteresują Cię również inne nasze wpisy:

Przeczytaj także:

Arran Whisky – kilka słów o marce