Destylarnia Arran Whisky znajduje się w Szkocji, a dokładnie na szkockiej wyspie Arran. Właśnie tam odbywa się proces produkcji, destylacji i leżakowania trunku produkowanego przez jedną z dwóch ostatnich niezależnych firm produkujących whisky na tym terenie. Do leżakowania wykorzystywane są „first fill casks”, których użycie pozwala uzyskać niepowtarzalny charakter i głębię smaku. Nad całym procesem czuwa James MacTaggat, master distiller współpracujący z Isle of Arran Distillers już ponad 12 lat.
Tajemnica Arran Whisky
Dobre whisky to przede wszystkim miejsce, w którym jest produkowana. Do tworzenia Arran Whisky wykorzystywana jest lokalna woda, ale na jej ostateczny efekt ma wpływ również mikroklimat oraz jakość powietrza. Wszystkie czynniki klimatyczne mają wpływ na ostateczny kształt i ducha dojrzewających na Arran trunków. Najlepszym przykładem jest ponadczasowa Whisky Isle of Arran, która musiała zostać wyprodukowana na tej malutkiej wyspie. Jak mówi sam producent „Nasze whisky to ta wyspa, tylko butelkowana”.
Rodzaje Arran Whisky
W 2019 roku marka Arran Whisky otworzyła destylarnię Lagg na południowym krańcu wyspy. Dzięki temu firma, może pokazać jak bardzo różnią się whisky w zależności od miejsca i klimatu. Na północnym krańcu, który charakteryzuje się wysokimi szczytami, destylowana jest Single Malt Arran, który określany jest jako „nie-torfowy”. Z kolei południe wyspy to tereny rolnicze, gdzie produkowana jest Lagg Single Malt. Whisky o silnie torfowym charakterze.
Historia marki Arran Whisky
Wyspa Arran od zawsze była rewelacyjnym miejsce do produkowana whisky – świadczyły o tym liczne, małe alembiki, które nie zawsze były legalne. Marka Arran Whisky wybrała Lochanzę jako miejsce, gdzie 16 grudnia 1994 roku rozpoczęła się budowa ich destylarni, ponieważ obszar ten cechował się wodą o bardzo wysokiej jakości. Pierwsza produkcja ruszyła 29 czerwca 1995 roku o godzinie 22:29, ale destylarnia Arran Whisky została otwarta dopiero 17 sierpnia tego samego roku. W 2007 roku Arran Whisky doczekało się tytułu Scottish Destillery of the Year od tego czasu marka wciąż się rozwija, a na rynku systematycznie pojawiają się jej nowe, zaskakująco pyszne alkohole.
Szybki postęp i ogromne zainteresowanie produktami Arran Whisky, zaowocowały rozpoczęciem w 2018 roku budowy drugiej destylarni na wyspie Arrow, tym razem w okolicy Lagg, gdzie pierwotnie istniała oryginalna destylarnia z 1840 roku. Produkcja whisky w nowym miejscu rozpoczęła się 19 marca 2019 roku, ale oficjalne otwarcie miało miejsce dopiero 12 czerwca. W tym samym roku firma Arrow Whisky zdecydowała się na ryzykowny krok i zmieniła design swoich produktów. Ta zaskakująca zamiana okazała się strzałem w dziesiątkę, ponieważ zasłużyła na elitarną nagrodę Brand Innovator of the Year!
Lagg Cask Society
Marka Arrow Whisky poświęca bardzo dużo uwagi swoim klientom. W 1997 roku ich destylarnię odwiedziła sama królowa Elżbieta, która w formie prezentu dla swoich synów otrzymała od firmy dwie beczki ich najlepszego alkoholu. Rok później pierwszą beczkę szkockiej whisky Arran Single Malt otworzył znany gwiazdor filmowy Ewan McGregor. Dopiero w 2018 roku marka Arran Whisky zdecydowała się na stworzenie ekskluzywnego stowarzyszenia, które nazwała Lagg Cask Society, a które do dnia dzisiejszego liczy jedynie 700 członków.
Portfolio marki Arran Whisky
Arran Single Malt Barrel Reserve
Portfolio marki otwiera whisky o delikatnym, jasnozłotym kolorze – Arran Single Malt Barrel Reserve, która destylowana i leżakowana jest w Lochranzie. Whisky leżakowana jest w całości w beczkach first-fill po Bourbonie, destylarnia łączy beczki starsze z 7-8 letnimi w celu uzyskania najbardziej niepowtarzalnych rezultatów. Charakteryzuje się świeżym zapachem w którym wyczuwalna jest cytryna, cytrusy i zielone jabłko, a paletę smakową pokrywa waniliowy płaszczyk, w tle zaś wybija się cynamon.
Arran Single Malt 10 Years Old
Klasyczny Arran Single Malt 10 Years Old jest zwycięzcą wielu nagród, leżakowany jest w zarówno w beczkach first fill po Bourbonie, jak i first fill oraz re-fill po Sherry. Ten znakomity trunek nie jest poddawany filtracji na zimno, jego kolor to czysta natura, a butelkowanie odbywa się przy zawartości alkoholu 46%. Kandyzowane owoce i miód, a także lukrecja i krówki wyczuwalne są w zapachu. W smaku wyróżnić można cytrusowe nuty, a głębi i charakteru dodaje słodki dąb i jabłko. Jedną ze zdobytych przez Arran Single Malt 10 Years Old nagród jest złoty medal na World Whiskies Awards w 2019 roku.
Arran Single Malt Quarter Cask
Nazwa whisky Arran Single Malt Quarter Cask wywodzi się od mniejszych niż typowo beczek, w których whisky jest starzona. Wykorzystanie mniejszych beczek pozwala na intensyfikację procesu starzenia i nadaje zupełnie innego wymiaru ostrości. Leżakowanie odbywa się najpierw przez 7 lat w beczkach po Bourbonie, a następnie przez 2 lata w beczkach 125 litrowych quarter cask. Paleta smakowa wyróżnia się świeżymi nutami tropikalnymi z wyczuwalnym ananasem, a także zielonym jabłkiem i wanilią. Delikatny dotyk chilli nadaje kuszącego ciepła.
Arran Single Malt Sherry Cask
Whisky Arran Single Malt Sherry Cask wyróżnia się mahoniowym kolorem, proces jej starzenia również przeprowadzany jest w mniejszych beczkach, lecz nie po Bourbonie, a po sherry. Pozwala to na uzyskanie niezwykłego zapachu i smaku, a także pięknego koloru.
Najstarsze whisky w rodzinie Arran Whisky
Dwie najstarsze whisky produkowane przez Arran Whisky to Arran Single Malt Whisky 18 Years Old oraz Arran Single Malt Whisky 21 Years Old, starzone kolejno przez 18 i 21 lat. Obie butelkowane są przy zawartości 46% alkoholu, nie zastosowano filtrowania na zimno, a ich kolor jest naturalny. Bez wątpienia są to najbardziej luksusowe i szlachetne trunki spośród całej, szkockiej rodziny Arran Whisky.