Zrzuciliśmy z siebie grube płaszcze, nie myślimy już o zimowych najpoach i grzanym winie. Oznacza to tylko jedno – wiosna przejęła świat. Specjalnie dla was rozpoczynamy wędrówkę po najbardziej orzeźwiających i wiosennych cocktailach.

Gimlet to pierwszy cocktail, który wam zaprezentujemy. Napój bardzo prosty w przygotowaniu, ale z niezwykle bogatą historią.

W latach 50. XIX wieku Gimlet często gościł na pokładach statków British Navy i jest określany jako napój bogów. Cocktail ten uodporniał żeglarzy przed złapaniem szkorbutu, choroby którą powodował niedobór witaminy C.

Kilka słów o twórcy Gimleta

Za twórcę Gimleta uznaje się Sir Thomasa Desmonta Gimlette’a. Z zawodu lekarz, pracujący z marynarzami, podawał im gin z limonką. W tym połączeniu gin zabijał gorzki smak cytrusa. Brytyjscy żeglarze – w przeciwieństwie do swoich przełożonych – otrzymywali dzienną porcje rumu i miksowali go z wapnem, dzięki czemu powstał ,,Grog” – o nim napiszemy innym razem. Sok z cytryny lub wapna początkowo służył jako lek na szkorbut i był mieszany z rumem. Brytyjczycy zamienili natomiast cytryny na limonki, które były uprawiane w Brytyjskich koloniach. Dopiero po jakimś czasie zorientowali się, że to jednak cytryna zawiera większą ilość witaminy C. Spożycie tego leku na statkach było tak ogromne, że marynarze zostali nazwani Limey. Początkowo to określenie nie było zbyt pochlebne dla żeglarzy brytyjskiej marynarki wojennej. W latach 80. XIX wieku stało się jednak tak powszechne, że pojawiało się nawet w nagłówkach amerykańskich gazet. Nie odnosiło się już wtedy tylko do brytyjskich marynarzy, a stało się przezwiskiem dla wszystkich Brytyjczyków.

Inna bardziej realna historia na temat Gimletu to taka, że został on nazwany na cześć ręcznego narzędzia, które było używane na statkach marynarki do zanurzania w beczkach.

Gimlet został wpisany do znanej na całym świecie książki Harry’ego  Craddocka – The Savoy Cocktail Book w roku 1930.

Skład cocktailu

60 ml gin

10 ml sok z cytryny (lub limonki)

10 ml syrop cukrowy

Sposób przygotowania Gilmet’a

Do shakera wlewamy wszystkie składniki i napełniamy go w ¾ lodem. Shakujemy wszystko i przelewamy do wcześniej schłodzonego kieliszka typu martini i dekorujemy skórką z limonki. Nie uzupełniamy cocktailu lodem. Gin do przygotowania cocktailu znajdziecie w sklepie z alkoholami – online ( link poniżej, po kliknięciu w baner). Smacznego!

Przeczytaj także:

Appleton – tradycyjny jamajski rum

Zainteresują Cię również wpisy z serii Czarnobrody Rozmawia:

Czarnobrody rozmawia – Cristobal Srokowski: żyjemy w trzeciej rewolucji rumu

Czarnobrody rozmawia – Daniyel Jones – ambasador House of Angostura