Aperol to charakterystyczny, pomarańczowy trunek będący włoskim aperitifem. Wyróżnia się lekko gorzkim smakiem, na jego paletę smakową składa się gorzka pomarańcza i zioła. Specyficzny smak Aperolu sprawia, że najchętniej spożywany jest jako składnik orzeźwiających drinków, spośród których najbardziej znanym jest Aperol Spritz. Zawartość alkoholu w Aperolu to 11%.
Historia Aperolu
Powstanie Aperolu datuje się na rok 1919, ale sprawa nie była wcale taka prosta i oczywista. Nad recepturą tego aperitif bracia Luigi i Silvio Barbieri pracowali od momentu przejęcia firmy po ojcu w 1912, a więc opracowanie trunku zajęło im aż 7 lat. Świeżo po I wojnie światowej, jak i w kolejnych latach, Aperol zyskiwał na popularności, zwłaszcza wśród pełnoletniej młodzieży prowadzącej aktywne życie towarzyskie. W latach 50-tych powstał popularny drink Aperol Spritz, to również okres, kiedy wypuszczono pierwszą reklamę telewizyjną Aperola – „Il Carosello”. Lata 80 i 90 to okres kreatywnego rozwoju trunku, Aperol staje się kosmopolityczny i nabiera znaczenia na scenie międzynarodowej. Spritzowa rewolucja ma miejsce pomiędzy rokiem 2000, a 2008, kiedy to Gruppo Campari przejmuje markę Aperol. Rozpoczyna się silna kampania reklamowa Aperol Spritz, sam Aperol zaczyna być wtedy kojarzony z modą, sztuką i lifestylem, poznaje go cały świat. W latach 2009-2011 marka jeszcze bardziej wychodzi naprzeciw klientom i wypuszcza na rynek Aperol Spritz w niewielkich butelkach, zmieszany i gotowy do spożycia.
Aperol Spritz – drink, który podbił Instagrama
Aperol Spritz, czyli cocktail przygotowany na bazie Aperola i Prosecco to drink, który osiągnął status kultowego. Aperol Spritz podawany w dużych kieliszkach do wina czy też gobletach to coraz częściej nieodłączny element idealnego zdjęcia z (nie tylko) Włoskich wakacji, które podbiły świat Instagrama. Dla wielu osób, szczególnie kobiet, jest to po prostu drink idealny. Ten włoski koktajl zagościł na stołach restauracji na całym świecie, a Polska nie była wyjątkiem. Bezapelacyjnie od 2-3 lat, jest to najpopularniejszy włoski drink.
Sekret sukcesu tego drinka to najprawdopodobniej orzeźwiający smak, który doskonale sprawdza się w upalne, wakacyjne dni, jak i jego elektryzujący, pomarańczowy kolor. Aperol Spritz ma w sobie „to coś”, pozytywne wibracje, które przyciągają i zachęcają do celebrowania chwili w towarzystwie przyjaciół. Cocktail ten jest wręcz zaraźliwy, bo ciężko ograniczyć się do jednego kieliszka. Aperol Spritz doskonale radzi sobie w towarzystwie przekąsek, a jak wiadomo, Włosi lubują się we wszelkiego rodzaju drobnych kąskach podawanych do cocktaili. Rytuał aperifitowy narodził się w Wenecji Euganejskiej. Podaje się go z tradycyjnymi przekąskami zwanymi „cicchetti”, małymi potrawami pod postacią małych kanapek, talerzy oliwek i małych porcji lokalnych potraw. Przez lata Aperol Spritz stał się wszechstronnym napojem spożywanym zarówno jako szybki drink po długim, męczącym dniu, jak i elegancki towarzysz niedzielnych brunchy.
Aperol Spritz to jeden z najpopularniejszych drinków i wcale nie od wczoraj, ani od niedawna. Jest z nami od ponad ćwierćwieku. Ciekawą historią jest choćby to, jak wiernych obrońców ma słynny orzeźwiający włoski i ziołowy drink. W 2019 roku szanowana i znana na całym świecie gazeta The New York Times opublikowała tekst o tytule The Aperol Spritz Is Not a Good Drink (co w wolnym tłumaczeniu oznacza nie mniej, nie więcej niż – Aperol Spritz nie jest dobrym drinkiem). Social media zalały wtedy posty obrońców Aperol Spritz, którzy stworzyli #spritzlife, który stał się hitem Instagrama.
Aperol Spritz – przepis na drink
Przepis na Aperol Spritz jest bardzo prosty. Często wyszukując drink na bazie prosecco, trafimy właśnie na opis Aperol Spritz. Oficjalna receptura „Spritz Veneziano” uznana została przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Barmanów. Aperol Spritz jest na szczęście jednym z tych bajecznie prostych do przygotowania w domu drinków – nie potrzeba ani tajemnej wiedzy z zakresu miksologii, ani specjalnego sprzętu. Wystarczy schłodzić składniki, mieć pod ręką nieco wina musującego Prosecco, przyda się też woda gazowana no i oczywiście kapka likieru Aperol oraz plasterek pomarańczy.
Do szklanki old fashioned wypełnionej lodem wlewamy 60 mililitrów Prosecco, a następnie 40 ml Aperolu, mieszamy. Dodajemy odrobinę wody sodowej, ważne żeby nie przesadzić i nie rozwodnić cocktailu. Dekorujemy dodając wspomniany plasterek pomarańczy i delektujemy się doskonałym, własnoręcznie przyrządzonym cocktailem.
Jak przyrządzić Aperol Spritz samodzielnie?
Oficjalna receptura „Spritz Veneziano” uznana została przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Barmanów. Aperol Spritz jest na szczęście jednym z tych bajecznie prostych do przygotowania w domu drinków- nie potrzeba ani tajemnej wiedzy z zakresu miksologii, ani specjalnego sprzętu.
Do szklanki old fashioned wypełnionej lodem wlewamy 60 mililitrów Prosecco, a następnie 40 ml Aperolu, mieszamy. Dodajemy odrobinę wody sodowej, ważne żeby nie przesadzić i nie rozwodnić cocktailu. Dekorujemy plastrem pomarańczy i delektujemy się doskonałym, własnoręcznie przyrządzonym cocktailem.
Ultimate Aperol Cookbook – gotuj z Aperolem
Aperol Spritz to niezwykły drink, to napój, z którym wiąże się cały rytuał jego spożywania. Rytuał Aperol Spritz powinien być połączeniem tego pomarańczowego drinka, przyjaciół i wyśmienitego jedzenia. Jest to napój, który doskonale pasuje do wielu dań, a Włosi w taki sposób najchętniej piją alkohol- w towarzystwie doskonałego jedzenia. Aperol wychodzi naprzeciw i proponuje kilka świetnych dań, które doskonale smakują w towarzystwie Aperol Spritz. Znajdziemy wśród nich bruschettę z kozim serem, miodem i orzechami włoskimi, klasyczną bruschettę z pomidorami, a także gofry podawane nie na słodko, a wytrawnie.
Jaki zrobić dobry aperol – złota proporcja
Niewątpliwą zaletą Aperolu jest to, że można go mieszać z różnymi składnikami, takimi jak sprite, sok pomarańczowy, wódka, tequila, gin, martini czy nawet bourbon. Jednakże, tworząc swój aperol musicie pamiętać o tak zwanej złotej proporcji. Większość degustatorów oraz ekspertów zgadza się, że owa proporcja, powinna prezentować się w następujący sposób:
- 75 ml wina Prosecco (bądź innego alkoholu w zależności od indywidualnych upodobań),
- 50 ml likieru Aperol,
- 25 ml wody gazowanej,
- Duża ilość kostek lodu,
- Plaster czerwonej pomarańczy.
Taka proporcja zapewnia zdecydowanie najlepsze doznania smakowe i aromatyczne, jednakże niektórzy decydują się również na przygotowanie drinka w proporcji 50:50:50, czyli 50 ml wina, 50 ml wody oraz 50 ml likieru pomarańczowego. Oczywiście proporcje powinny być przede wszystkim zależne od waszych indywidualnych upodobań. Dlaczego więc podajemy przepis, na idealny aperol? To proste, przygotowując go w sposób podany powyżej, macie pewność, że zasmakuje on innej osobie, której zdecydujecie się podać swój drink.
Inne polecane drinki w oparciu o Aperol
Brazuca Remedy
Składniki: liście bazylii, srebrna cachaca, limonka, Aperol, sok z cytryny, syrop miodowy i pasteryzowane białko jajka.
Smak: Słodko-gorzki, złożony, z wyczuwalnym charakterem cachaçy. Doskonały jako aperitivo.
Cocktail Eclipse
Składniki: Tequila Añejo, likier wiśniowy, Aperol, sok z cytryny i mezcal.
Smak: Pięknie zbalansowana słodko-gorzka tequila i mezcal harmonijnie łączą się z likierem wiśniowym, z cytrynową świeżością. Doskonały koktajl na aperitivo.
Papierowy samolot
Składniki: Bourbon, amaro, Aperol i sok z cytryny.
Smak: Ten różowo-rdzawo-czerwony drink jest słodko-gorzki z wyczuwalnym charakterem bourbona i skórką cytrynową.
Last Flight
Składniki: Bourbon, Green Chartreuse, Aperol i sok z cytryny.
Smak: Ten odpowiednio nazwany koktajl jest połączeniem Last Word i Papierowy samolot.
Przeczytaj także:
Sety degustacyjne w BlackBeard