Jak rozpoznać dobrą jakościowo wódkę? Wystarczy uciec się do prostego zabiegu – spróbować jej w temperaturze pokojowej. Gdy smak i zapach etanolu będą przyjemne, możemy być pewni, że mamy przed sobą produkt wysokiej jakości. Właśnie taką zasadę można zastosować do wódek jednorodnych.

Toruńska Wódka Jednorodna w pewien sposób zmienia postrzeganie kategorii wódek w Polsce. W zasadzie zmienia je rozlewnia Toruńskie Wódki Gatunkowe, produkująca wódkę jednorodną w Toruniu.

Każdy, kto spróbował dobrej jakościowo czystej, zaczyna uważać, że jest to wysokoprocentowy alkohol, który może być równie dobry jak rum czy whisky. Chodzi oczywiście o możliwość rozkoszowania się aromatem, smakiem, parowanie z posiłkiem i degustacyjny charakter naszego napitku. Może nie w tak obszernej palecie aromatów i smaków, ale jednak np. wódka ziemniaczana zaczyna być doceniana, bo posiada ciekawy profil smakowy.

U producenta, którym są Toruńskie Zakłady Gatunkowe, oczyszcza się surówkę gorzelnianą. Ten zabieg, zwany rektyfikacją, ma miejsce raz w roku. Stworzony tym sposobem zapas alkoholu, wystarczyć ma na dwanaście miesięcy produkcji alkoholu. Powtarzany jest co rok.

Czym w ogóle jest wódka jednorodna?

Wódka jednorodna jest alkoholem uzyskanym w procesie rektyfikacji z tylko i wyłącznie jednego surowca. Wprost oznacza to, że spirytus powstały i następnie rozrabiany na alkohol zdatny do spożycia – czytaj o mniejszej mocy – pochodzi tylko z jednego produktu. Mogą to być ziemniaki, pszenica, żyto czy też jęczmień. Ale nie jednocześnie i nie zmieszane.

W portfolio wódek toruńskich, a dokładnie jednorodnych znajdują się cztery produkty, każdy wykonany z jednego wsadu. Są to wódka pszeniczna, ziemniaczana, jęczmienna i żytnia. Kolejność w tekście nie została dobrana przypadkowo, bo każda następna pozycja, jest coraz ostrzejsza i intensywniejsza.

Rozpoczynając od delikatnej pszenicznej, słodkiej i ziemnej ziemniaczanej, słodko-wytrawnej jęczmiennej, w której już wyczuwamy ostry smak, a na bardzo intensywnej żytniej kończąc. Każda z nich zawiera alkohol o mocy 40 procent.

Ciekawostką jest to, że Wódka Jednorodna butelkowana jest w butelki o pojemności pół litra. Wódki Jednorodne można bez większego zastanowienia porównać do dobrych jakościowo piw rzemieślniczych, które przecież od kilku lat są w Polsce bardzo popularne.

Podobną drogą może podążać właśnie rzemieślnicza, opisywana tu – jednorodna.

Jak pić wódkę?

W naszym kraju (i nie tylko) przyjęło się, że wódkę pijemy zmrożoną do granic wytrzymałości. Wychodzimy z założenia, że każdy z nas pije tak jak lubi, natomiast kronikarski i profesjonalny obowiązek powoduje, że musimy przedstawić nieco inne sposoby. Wiadomym jest, że opisywany alkohol nadaje się do różnego rodzaju drinków. Polecamy jednak, jako fani gatunkowych trunków, spróbowanie dokładnie takich samych zasad kosztowania czystej, jakie istnieją w przypadku … whisky.

Rozcieńczmy więc czysty alkohol kilkoma kroplami wody, a nawet postarajmy się połączyć go pół na pół z wodą. Dzięki temu uda nam się dostrzec zarówno wady produkcyjne, jak i z tych prawdziwie jakościowych, wyciągnąć głębię smaku.

W salonie BlackBeard znajdziecie Wódkę Jednorodną w 4 smakach, zapraszamy do odwiedzin naszego sklepu z alkoholem.

Przeczytaj także:

Sety degustacyjne w BlackBeard

Alkohole świata – BlackBeard

Utracone legendy whisky wracają dzięki The Lost Distillery