Gorzelnia The Macallan założona została przez Alexandra Reida na płaskowyżu nad rzeką Spey w północno-wschodniej Szkocji. Destylarnia otoczona jest posiadłością o powierzchni 485 hektarów z domem Elchies Easter w jej sercu. Macallan był jedną z pierwszych gorzelni w Szkocji, która uzyskała licencję prawną. Od tego czasu marka zdobyła reputację jednej z wiodących whisky single malt na świecie. Stworzenie The Macallan opierało się na najważniejszych wpływach Hiszpanii, Ameryki Północnej i Szkocji – oraz na ich naturalnych surowcach, w połączeniu z tradycyjnymi metodami i kunsztem.
Założyciel Aleksander Reid był rolnikiem hodującym jęczmień, a także nauczycielem szkolnym. Pierwotna nazwa tego obszaru to „Maghellan”, zaczerpnięta z galijskiego słowa „magh”, co oznacza żyzną ziemię, oraz „Ellan”, od mnicha St.Fillana – który był blisko związany z kościołem, stojącym na terenie Posiadłość Macallan do 1400 r. Rolnicy produkowali whisky w swoich gospodarstwach Speyside w okolicy od stuleci, wykorzystując nadwyżkę jęczmienia w spokojniejszych miesiącach zimowych.
Filary marki Macallan
Pierwszym czynnikiem wpływającym na whisky Macallan jest posiadłość, na której wytwarza się trunek uważana za miejsce z duszą. Istotne są także niezwykle małe destylatory, w których destylowana jest whisky. Istotną rolę odgrywa także wybór najlepszej jakości trunku z destylatorów, to co trafi później do butelki jest starannie selekcjonowane. Nie bez znaczenia są także dębowe beczki, produkowane według specjalnych wytycznych destylarni. Kładzie się także duży nacisk na naturalny kolor, do whisky produkowanej w destylarni nie dodaje się żadnych sztucznych dodatków celem jego ulepszenia.
Portfolio marki Macallan
Macallan pochwalić może się niezwykle szeroką i bogatą ofertą w skład której wchodzi 5 różnych kolekcji whisky. Najbardziej podstawowa kolekcja będąca dumą marki to selekcja whisky typu Single Malt. Macallan słynie właśnie z produkcji single maltów, a w ich ofercie można znaleźć pozycje o różnym wieku, finiszowane na wiele różnych sposobów. Kolejna kolekcja to Sherry Oak w skład której wchodzi 7 pozycji. Następnie pojawia się kolekcja Double Cask z dwoma trunkami oraz Triple Cask Matured z trzema propozycjami.
Najbardziej interesująca kolekcja, która zawiera w swoim składzie zaledwie jedną pozycję to The Macallan Rare Cask Batch No. 2, 2019 Release. Rare Cask łączy wiedzę, umiejętności, pasję, zaangażowanie i kreatywność, tworzy się ją w celu ukazania złożoności i głębii. Uzyskać je można dzięki szerokiemu spektrum beczek wykorzystywanych do dojrzewania w Macallan Estate. Efektem jest whisky o bogatym, mahoniowo-czerwonym kolorze. Zapach wyróżnia się miękkimi nutami bogatej wanilii i rodzynek, które pieszczą nos, ustępując miejsca słodkiemu połączeniu jabłka, cytryny i pomarańczy. Paleta smakowa to przede wszystkim dąb, ale także wanilia i czekolada, które prowadzą do finału wraz z lekką skórką cytrynową. Zakończenie jest pełne i rozgrzewające.