Pierwsza destylarnia whisky typu single malt w mieście Tomatin powstała w 1897 r. Gorzelnię założyli John MacDougall, John MacLeish i Alexander Allan wraz z garstką inwestorów. Nadali jej nazwę The Tomatin Spey District Distillery Ltd. Whisky została zaklasyfikowana jako pochodząca z regionu Highland. Jej nazwa oznacza „Wzgórze Jałowca”. Jałowiec nie wydziela dymu podczas palenia, dlatego był ulubieńcem nielegalnych gorzelników.
Produkcja whisky Tomatin
Destylarnia aż do 1956 roku używała do produkcji whisky tylko dwóch pot-stilli. Jednak ich liczba konsekwentnie rosła. W 1974 Tomatin Distillery rocznie produkowała 12 milionów litrów trunku. Większość whisky kupowały firmy zewnętrzne. Używały jej do swoich blendów. Destylarnia Tomatin była w tym czasie największą szkocką destylarnią. Zmiany w podejściu nastąpiły dopiero w latach 80. Firmę przejął Takara Shuzo, który postawił na jakość. Słynną whisky można obecnie kupić w ponad 50 miastach na świecie.
Produkty destylarni Tomatin
W skład podstawowej kategorii wchodzi siedem trunków. Jeden z nich to Tomatin Legacy 43%. Nazwa nawiązuje do historii i dziedzictwa marki. Alkohol jest starzony w pierwszej fazie w nowych dębowych beczkach. Następnie rozpoczyna się proces leżakowania w beczkach po Bourbonie. Kombinacja beczek nadaje trunkowi słodyczy. Aromat jest słodowy z wanilią, ananasem, babką biszkoptową, igłą sosny. W smaku poczujemy płatki zbożowe, skórkę chleba, wanilię, jabłka, gruszki i dąb.
Tomatin 12YO to kolejna propozycja destylarni ze Szkocji. Whisky starzona jest przez 12 lat w beczkach po sherry i bourbonie. W aromacie dominują owoce, wanilia, czekolada i akcenty korzenne. W trakcie picia poczujemy dojrzałe jabłka, gruszki i orzechy. Finisz jest długi i przyjemnie oleisty.
Tomatin Cask Strenght to whisky o mocy 57,5%. Zapach to świeże i słodkie owoce, przyprawy, karmel i herbatniki imbirowe. Natomiast słodowy chleb i marcepan prowadzą do wytrawnego i pikantnego finiszu.
Tomatin 14YO dojrzewa w kombinacji beczek po bourbonie i porto. Ma mocny zapach winogron i czerwonych jagód z nutą dębu i białego pieprzu. Smak to mleczna czekolada, orzechy włoskie i kruszone migdały.
Tomatin 18YO to wysokiej klasy whisky. Finiszuje w butelkach po sherry Oloroso. Zapach to mieszanka z suszonymi jabłkami, rodzynkami sułtańskimi i pomarańczami. Smak to miód, jęczmień oraz kakao i cytrusy.
Tomatin 30YO to pięknie wydana i limitowana edycja. Została rozlana do 3900 ponumerowanych butelek. Ma zapach owoców, miodu i białej czekolady. Smak to owoce tropikalne, wanilia, maślane ciasteczka i przyprawy.
Tomatin 36YO to limitowana edycja 1614 butelek. Cieszy się dużym uznaniem wśród koneserów i kolekcjonerów. Aromat to wosk pszczeli, duszone jabłka i rodzynki z nutą marcepanu. Smak złożony i wyjątkowo gładki z odrobiną lukrecji.
Jeżeli interesuje Cię ta tradycyjna szkocka whisky, to zapraszamy do sklepu BlackBeard. Nasi pracownicy pomogą znaleźć najlepszy produkt dla Ciebie. Znajdziesz nas na Tęczowej 57 w samym centrum Wrocławia.
Warto podkreślić, że poza podstawową kolekcją Tomatin może pochwalić się wieloma innymi edycjami, w tym edycjami limitowanymi.
Zainteresują Cię również:
- Inwestycja w whisky
- Appleton rum
- Alkohole świata w BlackBeard
- Gin
Przeczytaj także: