
Produkcja whisky na terenach w okolicy szkockiego Tomatin stała się sposobem na życie prawdopodobnie już w XV wieku, a w 1897 roku została utworzona pierwsza destylarnia. Początki produkcji whisky w Tomatinie są trudne do sprecyzowania – działająca obecnie formalna gorzelnia została założona w 1897 roku, ale istnieją powody, by sądzić, że produkcja whisky, choć nielegalna, była ważną częścią życia w okolicy wokół Tomatin od 1700 roku.
Sama nazwa daje wgląd w tę tajemniczą przeszłość: „Tomatin” przekłada się na „Wzgórze Krzewu Jałowca”, ponieważ drewno jałowca nie wydziela dymu podczas palenia, od zawsze była ulubieńcem nielegalnych gorzelników, którzy swoje działania utrzymywać muszą w tajemnicy.
Dziś budynek znany lokalnie jako „The Old Laird’s House” nadal pozostaje w miejscu obecnej destylarni i uważa się, że jest to miejsce, gdzie zatrzymali się hodowcy bydła przewożący swoje zwierzęta z północnej Szkocji na do centrum kraju i napełnij butelki z nielegalnego destylatora.
Jednak dopiero w 1897 r., U szczytu wiktoriańskiej „Whisky Boom”, trzech mężczyzn, John MacDougall, John MacLeish i Alexander Allan, wraz z garstką inwestorów, postanowił otworzyć formalną gorzelnię na stronie i założyć The Tomatin Spey District Distillery Ltd.
Tomatin – największa czy najlepsza destylarnia w Szkocji?
Bardzo ciekawa jest historia samej destylarni, która przeszła transformację od produkującej duże ilości do takiej, która skupia się na jakości. W 1956 roku w destylarni używano do produkcji dwóch pot-stilli, ich liczba konsekwentnie rosła, aż w roku 1974 Tomatin rocznie produkował 12 milionów litrów trunku. Znakomita większość whisky sprzedawana była firmom zewnętrznym, które używały jej w swoich blendach. W tym momencie Tomatin był największą szkocką destylarnią. Zmiany nastąpiły dopiero w połowie lat 80-tych, kiedy zaczęto pracować nad zmianą podejścia marki. Od tego czasu produkowane przez Tomatin single malt sprzedawane są na ponad 50 światowych rynkach.
Portfolio marki Tomatin
W podstawową rangę whisky Tomatin wchodzi siedem trunków. Znajdziemy pośród nich Tomatin Legacy, które starzone jest w beczkach po Bourbonie oraz Virgin Oak. Charakteryzuje się jasnym, słomkowo-żółtym kolorem, a kombinacja beczek przy starzeniu nadaje jego smakowi słodyczy. Kolejną w rodzinie Tomatin jest whisky Tomatin 12 Year Old o gładkim, jedwabistym smaku starzona jest przez 12 lat w beczkach po Bourbonie i po Sherry. Tomatin Cask Strenght to whisky w, której smaku przeważają aromaty złotego syropu i herbatników imbirowych, a smaki słodowego chleba i marcepanu prowadzą do wytrawnego, długiego, pikantnego finiszu. Tomatin 14 Year Old starzona jest w kombinacji butelek po Bourbonie i Porto, zaś Tomatin 18 Year Old finiszuje się w butelkach po sherry Oloroso. Dwie najstarsze i najszlachetniejsze w całej rodzinie whisky to Tomatin 30 Year Old oraz Tomatin 36 Year Old.
Warto podkreślić, że poza podstawową kolekcją Tomatin może pochwalić się wieloma innymi edycjami, w tym edycjami limitowanymi.
Zainteresują Cię również:
- Inwestycja w whisky
- Appleton rum
- Alkohole świata w BlackBeard
- Gin
Przeczytaj także:
https://blackbeard.com.pl/gin-najwieksza-kategoria-wsrod-alkoholi/