Chcesz poczuć się, jak na wakacjach? Wystarczy w nieco cieplejszy dzień przygotować rum punch. Co dalej? Rozkoszować się nim podczas wiosennych i letnich dni. Wyjaśnijmy jednak czym jest rum punch i jak go przygotować.
Czym jest Rum Punch?
Punch to tłumacząc wprost z angielskiego poncz. Jednym z jego składników, co można wywnioskować z nazwy, jest rum. Samo słowo punch pochodzi jednak ze starożytnego języka literackiego, którym jest Sanskryt. W tym języku oznacza to, tłumacząc na polski, pięć.
Dlaczego?
Ponieważ koktajle oryginalnie były tworzone z pięciu składników, alkoholu, cukru, soku z limonki, wody i herbaty lub przypraw.
Poncz trafił z Anglii coraz bardziej na zachód, aż w końcu dotarł do wysp karaibskich, gdzie tropikalne owoce stworzyły nieco inny jego charakter. Chodzi głównie o słodycz, która okazała się być genialnym połączeniem i dopasowaniem do większości rodzajów rumu. Napój ma świetne proporcje – tworzy się go z jednej porcji limonki, dwóch porcji słodkich owoców, trzech porcji rumu, czterech porcji wody.
Wiemy, jak głupio to brzmi, ale w angielskim jest do tego przepisu mała rymowanka, która brzmi: One of Sour, Two of Sweet, Three of Strong, Four of Weak.
Jeśli ciekawy jesteś nowych smaków rumów zapraszamy Cię serdecznie do Wrocławia na 4 edycję Rum Love Festiwal – kliknij w poniższy baner i poznaj szczegóły Najbardziej Aromatycznego Festiwalu w Polsce !
Jak zrobić rum punch?
Składniki:
50 ml rumu.
50 ml soku ananasowego.
50 ml soku pomarańczowego.
50 ml soku z limonki lub cytryny.
łyżka grenadyny.
opcjonalnie lód.
Sam proces jest wybitnie prosty. Rum mieszamy z sokiem z ananasa, pomarańczowym i limonki/cytryny. Wlewamy do shakera, w którym znajduje się lód. Wstrząsamy do momentu, kiedy nie otrzymamy chłodnego napoju i przelewamy wprost do szklanki.
Garnish można zrobić wykorzystując na przykład czereśnie maraschino