Szampan, na którym napisane jest brut, to bardzo wytrawna wersja szampana, czyli musującego wina pochodzącego z Francji. Fermentacja drożdży powoduje, że naturalnie powstaje dwutlenek węgla. Powstanie przyjemnie orzeźwiających bąbelków inaczej przebiega w różnych domach szampańskich. W Szampanii ma miejsce w zamkniętej kapslem butelce, a we Włoszech do produkcji prosecco w trakcie drugiej fermentacji używa się specjalnych kadzi. W Szampanii można spotkać się z oznaczeniem na butelkach blanc de blancs, czyli wina wytwarzanego z białych winogron najczęściej odmiany chardonnay. Z kolei nazwy szczepów pinot noir oraz pinot meunier oznaczają również białe wino, ale wytwarzane z czerwonych winogron.
Podział szampanów brut
Sama klasyfikacja szampanów jest oparta o ich słodkość (extra brut, brut, extra dry, sec, demi–sec i douc – w kolejności od najmniej do najbardziej słodkich).
W edycjach brut znajduje się praktycznie zerowa ilość cukru (poniżej 12 gramów na litr) i jest najpopularniejszą wersją szampana, jaką spotykamy na rynku.
Szampan wytrawny w przeciwieństwie do innych win musujących nie jest tak owocowy jak na przykład prosecco. W dalszym ciągu wyczuwalne są jednak nuty cytrusów i aromaty kwiatów. W szampanie wytrwanym czuć także mineralny charakter, trunki te są również bardzo dobrze zbalansowane i jedwabne. Wytrawny champagne przeznaczony jest na aperitif, podawany przed posiłkiem dla pobudzenia apetytu. Alkohole te doskonale nadają się do foodpairingu z owocami morza, czy na przykład z wędzonym łososiem. Podobne oznaczenia dotyczą win musujących takich jak wspomniane już prosecco.