Koniak swą nazwę zawdzięcza francuskiej miejscowości Cognac w departamencie Charente. Region Cognac znajduje się w południowo-zachodniej Francji, powyżej regionu winiarskiego Bordeaux i poniżej regionu Doliny Loary. Składa się on z sześciu obszarów uprawy winorośli, zwanych crus lub terroir. Tylko winogrona uprawiane na tym prawnie zdefiniowanym obszarze Francji mogą być używane do produkcji koniaku. Obszar ten obejmuje Charente-Maritime, dużą część Charente oraz mniejsze części Deux-Sèvres i Dordogne. Oficjalna nazwa tego regionu to Origine Controlée Cognac (AOC) i składa się on z około 79 000 hektarów winnic (790 milionów metrów kwadratowych). Jest to drugi co do wielkości region winiarski we Francji, ustępujący jedynie Bordeaux. Terroir, co dosłownie oznacza ziemię, ziemię lub glebę, jest terminem, który można znaleźć w wielu informacjach o Cognac

Sześć regionów crus: sześć unikalnych produktów

Region Cognac szczyci się sześcioma różnymi obszarami wzrostu: Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Bois i Bois Ordinaires. Obszary te są określane na wiele sposobów, takich jak cru lub region wzrostu. Jednak ci, którzy znają się na koniaku, zawsze używają słowa terroir.

Dzieje się tak, ponieważ terroir oznacza znacznie więcej niż tylko ziemię lub glebę. Jest to unikalny opis, który opisuje zarówno warunki geograficzne, jak i klimatyczne. Jest to bardzo ważne, ponieważ oba te czynniki mają realny wpływ na winogrona, które tam rosną. Gleba w każdym terroir jest unikalna i to właśnie ona odżywia winorośl i winogrona, które tam rosną. Ponieważ gleby są różne, różne są też winogrona, które produkują, a co za tym idzie, wino. Naturalnie, te różnice są kontynuowane w dół linii, aż do koniaku w twoim kieliszku.

Regionów Grande Champagne i Petite Champagne w Cognac nie należy mylić ze słynnym regionem Szampanii, który znajduje się w północnej Francji. W regionie Szampanii produkuje się kultowe wino musujące, które jest synonimem specjalnych okazji. Przeczytaj więcej w naszym artykule Dlaczego koniak nazywany jest szampanem, aby zrozumieć tę mylącą terminologię.

Należy również wspomnieć o innej często używanej terminologii – Fine Champagne. Nie jest to oddzielny terroir, ale raczej koniak stworzony z mieszanki okowity Grande Champagne i Petite Champagne. Aby zakwalifikować się do kategorii Fine Champagne, co najmniej połowa (50%) koniaku musi pochodzić z Grande Champagne.

Kupując koniak w sklepie BlackBeard masz pewność, że wybierasz najlepsze trunki ekskluzywnych marek. Sprawdź ceny koniaku w sklepie stacjonarnie w BlackBeard.