Ponad połowa destylarni whisky w Szkocji została zniszczona i przepadła bezpowrotnie. Projekt The Lost Distillery Company stara się przywrócić smaki przeszłości przy pomocy nowoczesnych metod produkcji. (więcej…)
Tullamore jest w ostatnich latach jedną z popularniejszych i bardziej rozpoznawalnych whiskey. Dostępna w wielu marketach spożywczych zyskała na olbrzymiej, olbrzymiej popularności. Historia marki rozpoczęła się w 1829 roku w miejscowości noszącej tą samą nazwę co trunek. Choć, aby być w stu procentach poprawnymi, należy powiedzieć, że to przecież whiskey nosi nazwę miejscowości, a nie odwrotnie. Twórcą Tullamore D.E.W. jest Daniel E. Williams, człowiek który, od stajennego, piął się wyżej by stać się właścicielem.
Dalmore 12 years old single malt scotch whisky to wizytówka destylarni już od przeszło 40 lat. Ze względu na obfitość oferowanych smaków oraz aromatów, uznaje się ją za niezwykle złożony alkohol, którego relatywnie młody wiek nie oddaje tego co ona oferuje. Single malt Dalmore to 12 letnia whisky, która przez 9 lat dojrzewała w beczkach dębu amerykańskiego po bourbonie, a przez następne 3 częściowo w beczkach po sherry oloroso (które ma 30 lat). (więcej…)
Highland Park znajduje się na niewątpliwie odległych, niezależnych wyspach, które kiedyś znajdowały się na skrzyżowaniu potężnych kultur nordyckich i szkockich, a rządzili na nich Wikingowie z Norwegii i Danii. Archipelag wysp znajduje się na zimnym Morzu Północnym, są one rozproszone po smaganych wiatrem wodach. 16 kilometrów dzieli je od najbardziej wysuniętych lądów Szkocji, gdzie Morze Północne spotyka Ocean Atlantycki, w tym miejscu około siedemdziesięciu wysp tworzy Orkady. Zaledwie 20 z nich jest zamieszkałych. Whisky Highland Park jest destylowana na wyspie Kirkwall od 1798 roku. Destylarnia leży niemalże na kole podbiegunowym, na szerokości geograficznej 58.9847 ° N, czyli mniej więcej tak samo jak Anchorage na Alasce. Ciekawostką będzie fakt, że destylarnia leży bliżej Oslo w Norwegii, aniżeli Londynu w Wielkiej Brytanii. (więcej…)
Whisky Fettercairn 12YO dojrzewa przez 12 lat w beczkach po bourbonie z białego dębu amerykańskiego. Już sam wygląd tego alkoholu przyciąga uwagę. Słonecznomiodowa barwa z bursztynowymi refleksami sprawia, że aż chce się jej spróbować. Whisky Fettercairn fior pieści kubki smakowe bukietem złożonym z gruszek i przypraw, aromatów wanilii, owoców tropikalnych i świeżo palonej kawy. Trunek ten udowadnia dlaczego Szkocja uznawana jest za stolicę whisky. (więcej…)
Glenmorangie to jedna z najbardziej znanych destylarni w Szkocji. W języku gealickim oznacza „Dolinę Spokoju”. Powstała w 1843 w małej miejscowości Tain w regionie Highlands z inicjatywy Williama Mathesona. Zainspirowany spokojnym otoczeniem nad zatoką Dornoch Firth, rozpoczął produkcję whisky single malt. W ten sposób powstała jedyna w swoim rodzaju, niezwykle złożona i gładka whisky.
Marka jest znana ze swojej oryginalności i nietuzinkowego podejścia do whisky. Ta szkocka destylarnia wciąż rozwija swoje rzemiosło i zaskakuje swoją kreatywnością. Dążenie do perfekcji i nieustanne czuwanie nad całym procesem to jej znak rozpoznawczy. Dzięki temu zdobyła rzesze wielbicieli na całym świecie.
Zakład należy obecnie do Louis Vuitton Moët Hennessy. Koncern jest właścicielem wielu innych luksusowych brandów. (więcej…)
Jesteś miłośnikiem whisky i chcesz, aby Twoi znajomi również pokochali ten alkohol? Radzimy wykorzystać metodę food pairingu, aby pokazać, że to nie tylko mocny, spirytusowy trunek, a prawdziwe dzieło sztuki. Podobnie jak wino. Oto kilka kierunkowych propozycji dań, które świetnie pasują do szkockiej (i nie tylko). (więcej…)
Degustacja whisky – dlaczego decydujemy się wybrać na degustację whisky? – nawet jeśli siłą zaciągnęli nas na nią znajomi. Jak degustować whisky? Czy zaproszenie na degustację whisky to dobry pomysł na prezent dla dwojga?
Przede wszystkim degustacja whisky jest możliwością poznania nowego, być może nieodkrytego jeszcze przez nas, świata. Jeśli nie jesteśmy całkowitymi nowicjuszami, degustację whisky wybieramy, aby poszukiwać lubianych przez nas smaków i odkrywać nowości, które następnie kupimy jako np. alkohol na prezent (lub też będziemy wiedzieli co kupić ma nam druga połówka). (więcej…)
Destylarnia Arran Whisky znajduje się w Szkocji, a dokładnie na szkockiej wyspie Arran. Właśnie tam odbywa się proces produkcji, destylacji i leżakowania trunku produkowanego przez jedną z dwóch ostatnich niezależnych firm produkujących whisky na tym terenie. Do leżakowania wykorzystywane są „first fill casks”, których użycie pozwala uzyskać niepowtarzalny charakter i głębię smaku. Nad całym procesem czuwa James MacTaggat, master distiller współpracujący z Isle of Arran Distillers już ponad 12 lat. (więcej…)
Podstawową informacją jaką dowiadujemy się na temat pochodzącej z Islay whisky Octomore jest to, że jedna z jej edycji ma najwięcej na świecie PPM (parts per milion, w uproszczeniu jednostek fenoli torfu). Potem dowiadujemy się o tym, jak świetnym jest alkoholem.
(więcej…)