Gorzelnia The Macallan założona została przez Alexandra Reida na płaskowyżu nad rzeką Spey w północno-wschodniej Szkocji. Destylarnia otoczona jest posiadłością o powierzchni 485 hektarów z domem Elchies Easter w jej sercu. Macallan był jedną z pierwszych gorzelni w Szkocji, która uzyskała licencję prawną. Od tego czasu marka zdobyła reputację jednej z wiodących whisky single malt na świecie. Stworzenie The Macallan opierało się na najważniejszych wpływach Hiszpanii, Ameryki Północnej i Szkocji – oraz na ich naturalnych surowcach, w połączeniu z tradycyjnymi metodami i kunsztem. (więcej…)
Konwencjonalnie Blended Malt whisky dojrzewa i nabiera smaku dzięki starzeniu w beczkach używanych wcześniej do Bourbonu. Marka Naked Grouse zaczęła myśleć nad stworzeniem swojej koncepcji i zamiast beczek, w których wcześniej przechowywano whisky, użyto beczek po sherry, aby uzyskać dodatkową warstwę bogatego i owocowego smaku do unikalnej mieszanki single maltów. Beczki, które nigdy nie zawierały whisky nazywane są Naked Casks. Jak się okazało ten skok w nieznane był niezwykle dobrym posunięciem. Nagie są także butelki Naked Grouse, których nie zdobi etykieta a jedynie żłobienie butelki. Według filozofii marki, Naked Grouse daje swobodę cieszenia się po swojemu. Jak głosi hasło marki „Żyj inaczej, żyj Naked”. (więcej…)