Konwencjonalnie Blended Malt whisky dojrzewa i nabiera smaku dzięki starzeniu w beczkach używanych wcześniej do Bourbonu. Marka Naked Grouse zaczęła myśleć nad stworzeniem swojej koncepcji i zamiast beczek, w których wcześniej przechowywano whisky, użyto beczek po sherry, aby uzyskać dodatkową warstwę bogatego i owocowego smaku do unikalnej mieszanki single maltów. Beczki, które nigdy nie zawierały whisky nazywane są Naked Casks. Jak się okazało ten skok w nieznane był niezwykle dobrym posunięciem. Nagie są także butelki Naked Grouse, których nie zdobi etykieta a jedynie żłobienie butelki. Według filozofii marki, Naked Grouse daje swobodę cieszenia się po swojemu. Jak głosi hasło marki „Żyj inaczej, żyj Naked”.
Proces tworzenia whisky Naked Grouse
Wszystko rozpoczyna się od wyboru najlepszych na świecie single maltów. Naked Grouse to whisky będąca blendem, starannie wyselekcjonowane single malty są mieszane, a następnie wlewane do ‘nagich’ beczek.
Beczki używane do produkcji Naked Grouse to beczki starannie wyszukane, wypróbowane i wyselekcjonowane, a to wszystko po to, aby znaleźć odpowiednie dla tej właśnie whisky. Są nazywane ‘naked casks’, czyli nagimi beczkami ze względu na to, że nigdy nie używano ich do whisky. Proces dojrzewania jest niezwykle ważny, mieszkanka single maltów dojrzewa w beczkach po sherry przez co najmniej sześć miesięcy. Jest to wystarczająco dużo czasu na to, żeby beczki po sherry Oloroso oddały smak i aromat, dzięki temu whisky Naked Grouse wyróżnia się z tłumu bogatym, owocowym smakiem.
Marka zachęca do tego, aby smakiem ich wyjątkowej whisky cieszyć się po swojemu. Jej smak jest wyjątkowy i wszechstronny, a to daje duże pole do popisu. Nie trzeba ograniczać się standardowymi zasadami i podążać za tym, co wolno, a czego z whisky nie można. Warto zebrać się na odwagę, być innym i cieszyć się Naked Grouse na swój sposób.
Whisky Naked Grouse
Marka Naked Grouse w swojej ofercie ma jedną whisky, z której jest niezwykle dumna. Naked Grouse to blend wyświenitych single meltów opakowany w oryginalną butelkę bez etykiety o pojemności 0.7 litra. Naked Grouse dojrzewa w ‘nagich beczkach’ po sherry, a butelkowanie odbywa się przy zawartości alkoholu na poziomie 40%. Zasady mówią, że whisky określa się za pomocą nut smakowych i Naked Grouse,choć zwykle nieco buntownicze, w tym zakresie dzieli się z nami szczyptą informacji. Marka mówi o warstwach bogatego i owocowego smaku, twierdzi, że ich whisky, acz szerszą ocenę kompozycji smakowej pozostawia do dyspozycji konsumenta.