Glenmorangie  to jedna z najbardziej znanych destylarni w Szkocji. W języku gealickim oznacza „Dolinę Spokoju”. Powstała w 1843 w małej miejscowości Tain w regionie Highlands z inicjatywy Williama Mathesona.  Zainspirowany spokojnym otoczeniem nad zatoką Dornoch Firth, rozpoczął produkcję whisky single malt. W ten sposób powstała jedyna w swoim rodzaju, niezwykle złożona i gładka whisky.

Marka jest znana ze swojej oryginalności i nietuzinkowego podejścia do whisky. Ta szkocka destylarnia wciąż rozwija swoje rzemiosło i zaskakuje swoją kreatywnością. Dążenie do perfekcji i nieustanne czuwanie nad całym procesem to jej znak rozpoznawczy. Dzięki temu zdobyła rzesze wielbicieli na całym świecie.

Zakład należy obecnie do  Louis Vuitton Moët Hennessy. Koncern jest właścicielem wielu innych luksusowych brandów. 

Tajemnica whisky Glenmorangie tkwi w produkcji

Destylarnia ma najwyższe w Szkocji alembiki.  Mają one aż 5,14 m wysokości i nazywane są szyjami żyrafy.  Jako pierwsza na świecie poddała swoją whisky extra maturacji w beczkach po winach, tj. porto, sherry i sauternes.

Gorzelnia używa ich maksymalnie dwa razy. Dzięki temu drewno przekazuje najbardziej złożone i intensywne aromaty. W rezultacie powstają niepowtarzalne i zróżnicowane kompozycje smakowe.

Najważniejszym składnikiem Glenmorangie jest woda. Pochodzi ona ze źródeł The Tarlogie Springs.

16 osób z Tain

W Glenmorangie pracuje tylko 16 mężczyzn.  Men of Tain są odpowiedzialni za całą produkcję szkockiej whisky z tej destylarni. Ich umiejętności, zaangażowanie i poświęcenie zasługują na duże uznanie.

Dla firmy bardzo duże znaczenie ma lojalność pracowników. Przykładowo, George Ross pracował w firmie przez 72 lata!

W destylarni umiejętności przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Tylko wtedy można produkować whisky o najwyższej jakości.

Oferta  destylarni z Highland

Na ofertę Glenmorangie składa się sześć kategorii, w których sklasyfikowano poszczególne trunki. Trzonem marki jest segment „Core expressions”. W jego skład wchodzi pięć najbardziej rozpoznawalnych, klasycznych whisky Glenmorangie.  W skład portfolio wchodzą też edycje limitowane i prywatne.

Glenmorangie Original 10 years old

Elegancka whisky glenmorangie single malt.  Dojrzewa w beczkach po bourbonie.  Część z nich została wykonana z dębu amerykańskiego z gór Ozark. Glenmorangie 10 yo ma kwiatowo – owocowy zapach z dominacją jabłka. Czujemy też brzoskwinię, skórkę pomarańczową, agrest i miód z nutą wanilii, karmelu i dębiny. Profil smakowy jest słodki m.in. z karmelem, pomarańczą, brzoskwinią i miodowymi orzechami ziemnymi.  Finisz dość długi z owocami, suszonymi ziołami i dębem.

Ta wersja cieszy się dużym uznaniem konsumentów. Rocznie sprzedaje się aż 6,5 mln butelek tej wspaniałej whisky.

Glenmorangie Nectar d’Or – profil smakowy

Whisky z grupy extra matured. Jak sama nazwa wskazuje, jest jak złoty nektar o szlachetnym i wyjątkowym charakterze. Najpierw dojrzewa w beczkach z dębu amerykańskiego po bourbonie, a następnie po Sauternes. Jest to słodkie, białe wino francuskie, które sprawia, że whisky zyskuje niesamowite walory smakowe.

Zapach jest wapienny z wyraźnym akcentem skórki pomarańczy i słodyczą rodzynek i daktyli. Owocowe akcenty połączono z egzotycznymi przyprawami.

W smaku czujemy delikatny imbir i gałkę muszkatołową łączone z prażonymi migdałami. Ciepły smak przeplata się z syropem o aromacie cytrynowej bezy i miodowym środkiem.

Zakończenie długie z wykończeniem cytrynowej skórki, białej czekolady, wanilii i imbiru.

Glenmorangie Signet  – wyjątkowa whisky

Signet Glenmorangie black bottle to whisky wyjątkowa i unikatowa.  Jest to sekretny kupaż kilku destylatów. Najstarsze z nich mają ponad 30 lat. Sercem Signet jest prażony jęczmień czekoladowy. Występuje bardzo rzadko w okolicach Cadboll.

Whisky leżakuje w virgin designer cask  oraz w beczkach po sherry. Są one produkowane na specjalne zamówienie.

Głęboki aromat kojarzy się z espresso Aruba, puddingiem śliwkowym, czekoladą i rodzynkami. Słodki smak jest przełamany przyprawami. Wyczuwamy w nim mokkę, ciemną czekoladę, tiramisu i cynamon. Finisz jest owocowy, lekko miętowy i cytrusowy.

Glenmorangie Lasanta – Highland Single Malt Scotch Whisky

Ten wyśmienity produkt zadebiutował w 2007 roku. Jest ciekawym mariażem destylatów, które przez pierwsze 10 lat leżakują w beczkach po bourbonie, a  kolejne 2 lata  po Oloroso lub Pedro Ximénez.

Aromat jest kremowy z mleczną czekoladą, śliwkami i prażonymi orzechami. Uderza nas również cynamon, imbir i dąb.

Smak z wanilią i brązowym cukrem zaskoczy nas m.in. drożdżówką z malinami, leśnymi jagodami, skórką pomarańczową i goździkami. Na koniec dochodzi skóra i dąb.

Finisz jest długi z nutą waniliową, pralinami,  orzechami laskowymi i dębem.

Gdzie kupić najlepszą whisky single malt?

Whisky z destylarni Glenmorangie możesz kupić w sklepie z ekskluzywnymi alkoholami BlackBeard. Znajdziesz nas na ulicy Tęczowej 57 we Wrocławiu.

Przeczytaj także:

Arran Whisky – kilka słów o marce

Dram whisky z Księciem Karolem