Dalmore 12 years old single malt scotch whisky to wizytówka destylarni już od przeszło 40 lat. Ze względu na obfitość oferowanych smaków oraz aromatów, uznaje się ją za niezwykle złożony alkohol, którego relatywnie młody wiek nie oddaje tego co ona oferuje. Single malt Dalmore to 12 letnia whisky, która przez 9 lat dojrzewała w beczkach dębu amerykańskiego po bourbonie, a przez następne 3 częściowo w beczkach po sherry oloroso (które ma 30 lat). Dzięki temu otrzymujemy niezwykły aromat cytrusów, czekolady i aromatycznych przepraw. W smaku single mal whisky raczy nas nutami cytrusowymi, wanilią, paloną kawą, czekoladą oraz delikatną nutą sherry oloroso. 12-letni alkohol marki Dalmore z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom tego alkoholu, zwłaszcza jeżeli poszukujecie smacznej whisky single malt.

Destylarnia Dalmore – krótka historia klanu Mackenzie, marki Dalmore, herbu jelenia i króla Aleksandra III

The Dalmore Distillery założył 1839 roku Alexander Matheson. Destylarnia Dalmore znajduje się na północnym wybrzeżu zatoki Firth of Cromarty w Północnej Szkocji. Jest to idealne miejsce gdzie natura sprzyja produkcji whisky. Zaczynając od wód z jeziora Loch Morie, aż po złoty jęczmień, który wdzięcznie rośnie na bogatych glebach wyspy Black Isle. Jeżeli ciekawi was słynne poroże, które znajduje się na każdej butelce whisky Dalmore, to jest z nim związana niezwykła legenda rodu Mackenzi – XIX-wiecznych właścicieli destylarni. Okazuje się bowiem, że w 1263 roku przodek klanu, uratował  króla Szkocji Aleksandra III  przed rozszalałym jeleniem. Na znak wdzięczności król przyznał mu tytuł szlachecki oraz herb z wizerunkiem rogatej głowy jelenia.

Whisky Dalmore Aged – każda butelka pełna jest smaku i aromatu

Whisky single malt Dalmore Aged 12yo, pochodząca ze szkockich Highlands nie bez powodu uznawana jest za wyjątkowy alkohol. Tą whisky cechuje bogaty i potężny smak w którym da się wyczuć wyraźną nutę orzechów oraz kawy, a korzenny aromat dodaje jej bogactwa. W 1970 roku stała się pierwszą whisky, która zaczęła być eksportowana (trafiła do Australii). Jest ona idealnym wyborem dla tych z was, którzy chcą rozpocząć swoją przygodę z single malt whisky. Docenią ją zwłaszcza Ci, którzy lubią deserowe smaki:

Aromat: bardzo bogaty i potężny, lekko słodowy, mieszanka orzechowa, skórka pomarańczowa, ziarna kawy, sherry i delikatne nuty amerykańskiego dębu

Smak: złożony, gorzkie pomarańcze, suszone śliwki, wrzosy, toffi, miód, ślady torfu i anyżku;

Finisz: długi i przyjemny, skórka pomarańczowa, suszone morele, miód i nutka torfowa;

Dalmore Vintage 2007 Single Malt Scotch Whisky jest wspaniale zbilansowaną whisky o aromatach miodu, ciasta imbirowego i świeżo upieczonej brioszki. Ponadto w bogatym smaku tej whisky Dalmore da się również poczuć miód z kwiatów pomarańczy, mandarynki i przyprawy a finisz uraczy nas smakiem ciastek, cynamonu i imbiru.

Kolejnym przykładem znakomitego single malta w ofercie BlackBeard jest Dalmore 15 YO whisky, która pierwsze 12 lat spędza w beczkach po amerykańskim burbonie, a następne 3 w beczkach po sherry Matusalem, Amoroso i Apostoles. W whiskey tej poczujemy zapach i smak pomarańczy, tartego cynamonu, mandarynek, imbiru, gałki muszkatołowej oraz lasek wanilii.