Zabranie się za tłumaczenie czym jest dunder, należy rozpocząć od dwóch elementów. Pierwszym z nich jest wyjaśnienie czym dunder nie jest, a dokładnie o jaki dunder nam nie chodzi. (więcej…)
Zabranie się za tłumaczenie czym jest dunder, należy rozpocząć od dwóch elementów. Pierwszym z nich jest wyjaśnienie czym dunder nie jest, a dokładnie o jaki dunder nam nie chodzi. (więcej…)
Wspólnie z zaprzyjaźnionym Rumbar: Rum&Seafood; postanowiliśmy stworzyć 5 podpowiedzi i potraw, które świetnie smakują w połączeniu z koktajlami na bazie rumu. (więcej…)
Whisky na wesele jest coraz częściej wybieranym trunkiem, który może być uzupełnieniem uroczystego menu, ale również jednym z jego filarów. Gust oraz kultura picia alkoholu w ostatnich latach mocno się zmienia, więc i alkoholowy repertuar dużo częściej planuje się tak, aby sprawił gościom więcej przyjemność niż klasyczna ciepła wódka. (więcej…)
Kompozycja tego drinka powstała na Kubie, a od lat 80-tych do chwili obecnej jest uważana za jeden z najbardziej klasycznych napojów alkoholowych na całym świecie. Mojito to przepis na świetną zabawę w towarzystwie i pieszczota dla podniebienia. Jest to kolejny nieskomplikowany w przygotowaniu drink, do którego wystarczy wrzucić zaledwie kilka składników – wyrazisty rum, aromatyczną miętę, kwaskowatą limonkę, odrobinę cukru, a całość zalać wodą sodową. Brzmi prosto? Zdecydowanie! Czy warto spróbować odrobiny tej przepysznej mieszanki? Jeśli nie jesteś przekonany, to z pewnością będziesz zaraz po tym artykule! (więcej…)
Wyszukaliśmy dla Was trzy koktajle i przepisy na drinki z ciemnym rumem, które nie są aż tak znane, jak te najbardziej popularne. Dalej są jednak bardzo proste do wykonania i nie będzie nam potrzebny nawet shaker. Oto Cuba Libre, czyli rum z colą i limonką. Mojito, najczęściej tworzone na Bacardi połączenie rumu, syropu cukrowego, mięty i wody gazowanej. (więcej…)
Picie i serwowanie alkoholu może być swego rodzaju rytuałem. Specjalna szklanka lub kieliszek, właściwa temperatura czy odpowiednie do degustacji miejsce – to wszystko ma duże znaczenie dla koneserów. Podawanie whisky jest mniej skomplikowane niż wina czy absyntu, ale niektóre sposoby jej picia będą nieco kontrowersyjne. Połączenie tego alkoholu z lodem czy colą może budzić wątpliwości… szczególnie wśród osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z whisky.
Całe szczęście, w Polsce powoli odchodzimy od stereotypowego picia whisky z colą lub innym napojem gazowanym i coraz częściej wybieramy dobry alkohol z wyższej półki, którego degustacja będzie przyjemnością. (więcej…)
Walor smakowy koktajlu jest kwestią proporcji i stopnia zblendowania jej składników. Pina Colada może być bowiem nieco gęstsza z aksamitnym posmakiem kokosa lub też wyrazistsza, jeśli dodamy do niej nieco więcej rumu. (więcej…)
Wódka to jeden z najpopularniejszych alkoholi w Polsce. Znana i lubiana przez wielu, często gości na naszych stołach podczas imprez czy uroczystości. Jednak klasyczna wódka to nie wszystko, co ma do zaoferowania rynek. Na świecie są alkohole wyceniane dużo wyżej niż przeciętna butelka polskiej wódki, a ich ceny sięgają milionów dolarów. (więcej…)