Do salonu BlackBeard we Wrocławiu trafiła przedpremierowo dwudziestopięcioletnia whisky Balblair ze Szkocji. Jest to niezwykła gratka dla koneserów i miłośników whisky. Co więcej, tej edycji nie ma jeszcze w sklepach. Słynna destylarnia, która znajduje się w regionie Highland dopiero rozpoczyna butelkowanie. Ta znakomita single malt scotch whisky, była ukoronowaniem degustacji w naszym salonie.
Whisky Balblair z Edderton – poznaj niezwykłą historię
Balblair jest jedną z najstarszych szkockich destylarni whisky single malt. Znajduje się w mieście Edderton w granicach byłego hrabstwa Ross-shire. Hrabstwo zostało wchłonięte przez Highlands. Nazwa trunku pochodzi z języka gaelickiego i oznacza „pole bitwy” lub „miasteczko na równinie”. Jedno i drugie tłumaczenie jest poprawne. Odnosi się bowiem do ukształtowania terenu wokół gorzelni, jak i jego historii.
Destylarnia została założona w roku 1790. W 1895 roku została przebudowana przez projektanta Charlesa Doiga. Dzięki temu zakład znalazł się blisko stacji kolejowej. Zakład dość szybko wrócił do czerpania wody z Ault Dearg. Woda ta, okazała się najlepsza do produkcji wysokogatunkowej whisky.
Gorzelnia Balblair wielokrotnie zmieniała właściciela. W trudnym okresie II wojny światowej zawieszono nawet jej działalność. Obecnym właścicielem jest szkocka firma Inver House Distillers Ltd.
Początkowo oferowano highland single malt w wersji wiekowej. W 2007 roku doszło do zmiany strategii. Sprzedaż wersji rocznikowych okazała się sukcesem. Dwanaście lat później do oferty wróciło jednak whisky z oznaczeniem wiekowym. Natomiast tzw. vintages mają być sprzedawane w ramach limitowanych edycji.
Obecnie oferta podstawowa obejmuje Balblair 12 – letnią oraz 15 -, 18- i 25 letnią. Ta ostatnia to prawdziwa perła w koronie. Wszystkie mają podwyższoną moc do 46 %.
Whisky Balblair 25 yo – dlaczego jest wyjątkowa?
Balblair 25 yo debiutowała w 2019 r. i jest jedną z najlepszych single malt whisky na świecie. Zdobyła złoty medal na niezwykle prestiżowym International Wine & Spirit Competition. 25-letnia whisky jest dumą destylarni Balblair. Swoją jakość zawdzięcza tradycyjnym metodom produkcji.
Whisky dojrzewa w beczkach z amerykańskiego dębu po bourbonie oraz hiszpańskiego po sherry. Brak filtracji na zimno, długi okres leżakowania i naturalny kolor sprawiają, że trunek nabiera bogatego smaku.
W zapachu poczujemy dojrzałe morele, miód, lukrecję, ciepłe gofry i przyprawy. Zachwyci nas nuta wanilii, skóry, dębu i wosku.
Smak jest owocowy i pikantny. Zaskoczy nas czerwonym jabłkiem, kwiatami, plackiem z jabłkami i cynamonem. Do tego dojdzie pralinka czekoladowa, olejek cytrusowy oraz ciemny dąb, skóra i tytoń.
Finisz jest długi z nutami jagód, pomarańczy, mlecznej czekolady oraz przypraw.
Balblair 12YO dostępny jest w salonie BlackBeard przy ul. Tęczowej 57.
Przeczytaj także:
Wszystko czego możesz chcieć w prezencie świątecznym
Appleton – tradycyjny jamajski rum
Luksusowe alkohole to nie moda, ale również sposób na zarobek
Gin największą kategorią wśród alkoholi