Do salonu BlackBeard we Wrocławiu trafiła przedpremierowo dwudziestopięcioletnia whisky Balblair ze Szkocji. Jest to niezwykła gratka dla koneserów i miłośników whisky. Co więcej, tej edycji nie ma jeszcze w sklepach. Słynna destylarnia, która znajduje się w regionie Highland dopiero rozpoczyna butelkowanie.  Ta znakomita single malt scotch whisky, była ukoronowaniem degustacji w naszym salonie.

Whisky Balblair z Edderton – poznaj niezwykłą historię

Balblair jest jedną z najstarszych szkockich destylarni whisky single malt.  Znajduje się w mieście Edderton w granicach byłego hrabstwa Ross-shire.  Hrabstwo zostało wchłonięte przez Highlands. Nazwa trunku pochodzi z języka gaelickiego i oznacza „pole bitwy” lub „miasteczko na równinie”. Jedno i drugie tłumaczenie jest poprawne. Odnosi się bowiem do ukształtowania terenu wokół gorzelni, jak i jego historii.

Destylarnia została założona w roku 1790. W 1895 roku została przebudowana przez projektanta Charlesa Doiga. Dzięki temu zakład znalazł się blisko stacji kolejowej. Zakład dość szybko wrócił  do czerpania wody z Ault Dearg. Woda ta, okazała się najlepsza do produkcji wysokogatunkowej whisky.

Gorzelnia Balblair wielokrotnie zmieniała właściciela. W trudnym okresie II wojny światowej zawieszono nawet jej działalność.  Obecnym właścicielem jest szkocka firma Inver House Distillers Ltd.

Początkowo oferowano highland single malt w wersji wiekowej. W 2007 roku doszło do zmiany strategii. Sprzedaż wersji rocznikowych okazała się sukcesem. Dwanaście lat później do oferty wróciło jednak whisky z oznaczeniem wiekowym. Natomiast tzw. vintages mają być sprzedawane w ramach limitowanych edycji.

Obecnie oferta podstawowa obejmuje Balblair 12 – letnią oraz 15 -, 18- i 25 letnią. Ta ostatnia to prawdziwa perła w koronie. Wszystkie mają podwyższoną moc do 46 %.

Whisky Balblair 25 yo – dlaczego jest wyjątkowa?

Balblair 25 yo debiutowała w 2019 r. i jest jedną z najlepszych single malt whisky na świecie. Zdobyła złoty medal na niezwykle prestiżowym International Wine & Spirit Competition. 25-letnia whisky jest  dumą destylarni Balblair.  Swoją jakość zawdzięcza tradycyjnym metodom produkcji.

Whisky dojrzewa w beczkach z amerykańskiego dębu po bourbonie oraz hiszpańskiego po sherry. Brak filtracji na zimno, długi okres leżakowania i naturalny kolor sprawiają, że trunek nabiera bogatego smaku.

W zapachu poczujemy dojrzałe morele, miód, lukrecję, ciepłe gofry i przyprawy.  Zachwyci nas nuta wanilii, skóry, dębu i wosku.

Smak jest owocowy i pikantny. Zaskoczy nas czerwonym jabłkiem, kwiatami, plackiem z jabłkami i cynamonem. Do tego dojdzie pralinka czekoladowa, olejek cytrusowy oraz ciemny dąb, skóra i tytoń.

Finisz jest długi z  nutami jagód, pomarańczy, mlecznej czekolady oraz przypraw.

Balblair 12YO dostępny jest w salonie BlackBeard przy ul. Tęczowej 57.

Przeczytaj także:

Wszystko czego możesz chcieć w prezencie świątecznym

Appleton – tradycyjny jamajski rum

Luksusowe alkohole to nie moda, ale również sposób na zarobek

Gin największą kategorią wśród alkoholi

Gimlet – prosty cocktail z bogatą historią