Wiele osób pije whisky z colą lub whisky z wodą. Często wystarczy też kilka kostek lodu i możemy cieszyć się domowym drinkiem z whisky. A może napój z whisky i sokiem pomarańczowym?

Drinków na bazie whisky jest dużo więcej, aniżeli te wymienione w artykule, ponieważ świetnie komponuje się z innymi alkoholami. Ten szlachetny alkohol może być składnikiem wspaniałych i wyszukanych drinków. Niektóre z nich są klasykami znanymi na całym świecie i mają długą historię. Drinki z whisky warto podawać z odpowiednimi dodatkami, żeby wydobyć walory smakowe trunku. W naszym salonie organizujemy również zamknięte zorganizowane degustacje w połączeniu z alkoholami – tutaj link do galerii dotychczasowych degustacji.

Jest to  dobre rozwiązanie dla osób, którego czystego whisky nie lubią.

Najbardziej znany drink z whisky – old fashioned

Old-fashioned to w języku angielskim „staromodny”. Trudno wyobrazić sobie inną nazwę dla tego drinka, który powstał w USA już w latach  80 XIX w.  Dodatkiem do dobrych drinków whisky były wtedy cukier, woda oraz podbijające smak gorzkie substancje.  Jak przygotować ten jeden z najpopularniejszych drinków? Samo przygotowanie drinka jest bardzo proste.

Old – fashioned – przepis na prosty drink z whisky

Podstawowy składnik to oczywiście whisky. Oprócz whisky bardzo ważna jest też angostura – gorzka wódka w kolorze ciemnoczerwonym. Potrzebny jest także cukier lub odrobina syropu cukrowego oraz lód i trochę skórki pomarańczowej.

Składniki:

40 ml whisky
100 g cukru
50 ml wrzątku
3-4 krople angostury
kostki lodu
skórka starta z pomarańczy

Przygotuj cukier lub syrop cukrowy, który nie rozpuszcza się w alkoholu. Następnie wlej go do wrzątku w osobnej szklance i czekaj, aż się rozpuści. Mieszanina musi być zimna.  W szklance z grubym dnem umieść kostki lodu, żeby ją dobrze schłodzić. Wtedy należy wlać whisky, dodać schłodzonego syropu cukrowego oraz kilka kropli agnostury i wymieszać mieszadełkiem. Na koniec dodaj startej skórki z pomarańczy lub kilka kropli świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego.

Słynny drink na bazie whisky – Manhattan

Legenda mówi, że nazwa tego dobrego drinka z whisky  pochodzi od Manhattan Club, gdzie w 1874 roku po raz pierwszy przygotowano ten najpopularniejszy drink na bazie whisky i wermutu. Pierwszą recepturę zapisano już w 1887 r., ale obecnie korzysta się z prostego przepisu z 1906 r., który zwiększył ilość whisky.

Składniki:

60 ml whisky
30 ml słodkiego wermutu
2 dashe angostury

Zmieszaj wszystkie składniki w shakerze lub szklanicy z lodem i odcedź do schłodzonego kieliszka. Jako dekorację użyj wisienki koktajlową.

Whisky sour – wspaniały przepis na drink z whisky

Whisky Sour zaliczamy do kwaśnych drinków z dodatkiem słodyczy. Orzeźwiający, słodko-kwaśny koktajl  powstał w latach 60. XIX wieku. Za jego autora uważa się Jerry’ego Thomasa. Do jego przygotowania barmani  używali prostych akcesoriów, jak  noże, deski kuchenne i kryształowy shaker bostoński.

Whisky Sour –  legendarny słodko – kwaśny drink

Jedna z propozycji dla Whisky Sour to:

45 ml whisky
25 ml soku z cytryny
20 ml syropu cukrowego
20 ml oddzielonego białka jaja kurzego
2 dashe Angostura Bitter
Lód
Shaker

Wstrząśnij koktajl bardzo mocno, żeby odpowiednio ubić białko i uzyskać jedwabisty smak.  W tym celu stosujemy technikę zwaną „dry shake”, która polega na  wstrząśnięciu wszystkich składników bez lodu, a następnie powtórzyć operację już z lodem.

New York Sour – wariacja na temat klasycznego sour

Warto wspomnieć też o New York Sour. Jeśli masz ochotę na tę wersję,  to wlej  dodatkowo do drinka 15 – 20 ml czerwonego wina. Wino okazuje się dobrym dodatkiem do whisky.  Wystarczy powoli wlewać czerwone wino z pomocą odwróconej łyżki, które powinno osiąść się na powierzchni szklanki i utworzyć przyjemnie wyglądającą warstwę.

Najlepsze domowe drinki z whisky – whisky z colą, czy sokiem pomarańczowym?
Whisky z colą – najprostszy drink. Potrzebne Ci będą:
40 ml whisky
Cola
Sok z limonki
Kostki lodu

Wsyp do szklanki z grubym dnem kostki z lodu. Wlej 40 ml whisky i colę. Gotowe!

Dobry drink z whisky i sokiem pomarańczowym

Polecamy orzeźwiający  koktajl, który sprawdzi się szczególnie latem. Jest to prosty do przygotowania drink, do którego potrzebujesz:

45 ml whisky
35 ml soku z pomarańczy i 15 ml z cytryny
cukier
kostki lodu

Zmieszaj whisky, soki z pomarańczy i cytryny. Podawaj w szklance.

Wskazówka – jeśli smak jest zbyt kwaśny, to do whisky możemy dodać cukru.