Wspólnie z zaprzyjaźnionym Rumbar: Rum&Seafood; postanowiliśmy stworzyć 5 podpowiedzi i potraw, które świetnie smakują w połączeniu z koktajlami na bazie rumu.
Rum i koktajle na bazie rumu, to tak samo dobre połączenie smaku z jedzeniem, jak food pairing win z potrawami. Tak jak informowaliśmy w poprzednim tekście o food pairingu rumu, alkohol ten dobrze zgrywa się z produktami rosnącymi i pochodzącymi z podobnego obszaru geograficznego.
Michał Przywara, manager wrocławskiego Rumbaru: Rum&Seafood; proponuje kilka koktajli zestawionych z serwowanymi w lokalu potrawami. Są to także podpowiedzi, kierunki z czym zestawiać potrawy i eksperymentować w domu z odpowiednimi koktajlami, czy też rumami degustowanymi neat.
1: Caribbean & Polinezyjski Poławiacz Pereł
Niezwykle interesujące połączenie ryżu i czarnej fasoli, wraz z panierowanym bananem oraz nadającym całości charakteru, uwielbianym przez mężczyzn szarpanym żebrze. Do tego połączenia świetnie pasuje słodki mix rumów Ron Izalco i El Dorado 12 w prostym koktajlu.
Caribbean: Szarpane żebro / brązowy ryż / czarna fasola / mango / czarna soczewica / zielona papryka / marchew / smażone banany / limonka / podpłomyk / kolendra
Polinezyjski Poławiacz Pereł: Ron Izalco / El Dorado 12 / cytrusy / gorzkie krople / miód korzenny
2. Kiedy Ona mówi, że nie jest głodna & Rum Cosmo
Cosmo perfekcyjnie zgrywa się z konfiturą z pomidorów i krewetką w marynacie. Jest delikatne i podkreślające smak owoców morza. Jako bazę do potrawy sugerujemy rum Rum&Cane; Asia Pacific.
Kiedy Ona mówi, że nie jest głodna: Marynowana krewetka / konfitura z pomidorów / wanilia / oliwa szczypiorkowa / limonka / szczypior / bagietka
Rum Cosmo: Rum&Cane; Asia Pacific / tripple sec / żurawina / limonka / absinth
3. Fish&Chips; & Jamaican Daiquiri
Klasyka na wyspach. Niekoniecznie na Karaibach, ale dalej na wyspach. Akurat potrawa ta znana jest najbardziej w Wielkiej Brytanii, a będąc w Londynie nie możemy odmówić sobie spróbowania prostego i wspaniałego dania. Kultowy tłuczony groszek z mlekiem kokosowym jest obowiązkowym sosem, tak jak zresztą sos tatarski. Koktajl podkreślający smak dorsza to wybitnie proste, ale jednocześnie niezwykle orzeźwiające Daiquiri.
Fish&Chips;: Dorsz atlantycki / fryty / tłuczony groszek z mlekiem kokosowym / sos tatarski / limonka
Jamaican Daiquiri: Wray&Nephew; / limonka / cukier
4. Krewetki w rumie & Three Dots and the dash
Krewetka marynowana w rumie i koktajl na bazie rumu. Tu możemy postawić kropkę. Świetne połączenie, wręcz genialne, proste, dające symfonię smaków. Potwierdza to nawet jeden z degustatorów, który … nie je owoców morza.
Krewetki w rumie: Marynowana krewetka / rum demerara / mleko kokosowe / pomidorki / masło krewetkowe / puder z boczku / bagietka
Three Dots and the dash: Rum&Cane; French OverSeas / Six Saints / housowe falernum / pimento dram / limonka / pomarańcza / miód / gorzkie krople
5. Seafood Mix & Corn’n’oil
Delikatniejsza wersja poprzedniego koktajlu
Seafood Mix: Marynowane krewetki / kalmar / ośmiorniczki baby / mleko kokosowe / masło krewetkowe / natka pietruszki / limonka / bagietka
Corn’n’oil: Pyrat XO / falernum / limonka / Aperol / gorzkie krople
Rumy, które są bazą koktajli kupisz w BlackBeard.Store. Koktajle i potrawy można spróbować w Rum Barze.
Dodaj komentarz