Whisky na wesele jest coraz częściej wybieranym trunkiem, który może być uzupełnieniem uroczystego menu, ale również jednym z jego filarów. Gust oraz kultura picia alkoholu w ostatnich latach mocno się zmienia, więc i alkoholowy repertuar dużo częściej planuje się tak, aby sprawił gościom więcej przyjemność niż klasyczna ciepła wódka.
Jednak w przeciwieństwie do butelki wódki, liczonej na każdego dorosłego gościa, w przypadku whisky dużo trudniej wybrać odpowiedni trunek i oszacować wystarczającą ilość. Zatem jakie whisky na wesele wybrać i jaka będzie odpowiednia ilość? Na te pytania odpowiadamy poniżej!
Ile whisky na wesele?
Zacznijmy od ilości. Tu w pierwszej kolejności należy wziąć pod uwagę:
- Ilość gości spożywających alkohol.
- Jak długo przewidujemy, że przyjęcie będzie trwało.
- Ilości oraz rodzaje pozostałych alkoholi.
- Sposób podawania trunków.
Jeżeli podstawą alkoholowego menu będzie wódka lub coraz częściej spotykane piwo, whisky może być potraktowane jako miły akcent. Wtedy jego ilości mogą być ograniczone. Inaczej sprawa będzie wyglądała, gdy zdecydujemy się na każdym stole postawić jedną butelkę szkockiej, lub skorzystać z usług barmana, który nie tylko będzie serwował whisky na weselu, ale również zaproponuje gościom drinki na jej postawie.
Dobre whisky na wesele, które ma być jedynie urozmaiceniem, może ograniczać się nawet do dwóch czy trzech butelek. Ilość trunku liczona od stolika zależy już od tego, co będzie dodatkowo serwowane i jakie będzie ułożenie sali. W kwestii whisky podawanej przez barmana najlepiej ustalić to z nim i przede wszystkim dokładnie przeanalizować kartę drinków.
Talisker 10YO, to szkocka whisky, która produkowana jest w gorzelni Carbost znajdującej się na wyspie Skye. Jest ona jednym z głównych składników bardzo popularnej blended whisky : Johnnie Walker. Debiut tego trunku przypada na koniec lat 80 i należy ona do serii Classic Malts koncernu United Distillers. Trunek posiada oryginalny słony posmak ze względu…
Jakie whisky na wesele wybrać?
To jaka whisky na wesele będzie najlepsza, w dużej mierze zależy od sposobu jej serwowania. Jeśli zakładamy, że goście będą raczyć się nią bez dodatków, lejąc ją do szklanek z lodem, wtedy warto pomyśleć o lepszym trunku. Jeśli natomiast ma być to baza do klasycznych drinków z colą lub przygotowywanego przez barmana Whisky Sour, spokojnie wystarczy jeden z dobrej jakości blendów. Poniżej przedstawiamy nasze propozycje, które świetnie sprawdzą się w każdym z zastosowań.
Singleton Tailfire
Singleton Tailfire, nie tylko wygląda świetnie, ale również cechuje się wyjątkowymi aromatami, które sprawdzą się zarówno w wersji bez dodatków, jak i w drinkach. Dzięki leżakowaniu w beczkach po cherry, Singleton Tailfire nabiera owocowego smaku, którego nuty jednoznacznie kojarzą się w owocami leśnymi.
Klasyczna irlandzka whisky, którą zna każdy fan tego zbożowego destylatu na świecie. Roczna sprzedaż na poziomie 7 milionów butelek tylko potwierdza, że Jameson jest jednym z najlepszych wyborów w kategorii cena/jakość. 85 złotych za wysokiej jakości whiskey typu blended, to świetna propozycja na każde wesele.
Jameson Caskmates Stout
Świetnym uzupełnieniem dla klasycznego Jamesona, będzie opcja Caskmates Stout. Ta tradycyjna irlandzka whiskey dojrzewa w beczkach po piwie typu stout, co przekłada się na wyjątkowy korzenny i dębowy aromat.
Talisker Single Malt, to szkocka whisky, którą doceni każdy koneser. Idealnie sprawdzi się bez dodatków, gdzie intensywne aromaty dymu oraz karmelu, łączą się z oryginalnym morskim akcentem. Talisker dojrzewa 10 lat, leżakując w beczkach z amerykańskiego dębu.
Glenmorangie Quinta Ruban 14YO
Produktów Glenmorangie nie trzeba przedstawiać znawcom szkockiej whisky. W tej wersji trunek leżakuje dodatkowe dwa lata w beczkach po porto. Efekt? Wyjątkowy rubinowy kolor oraz typowe dla wina aromaty. Idealna propozycja dla koneserów, którzy docenią gust państwa młodych.
Roe&Co;
Roe&Co; nawiązuje do nazwiska właściciela największej irlandzkiej destylarni z XIX wieku. Taka tradycja zobowiązuje i przekłada się na jakość trunku. Jest to blend, ale oferujący gamę aromatów, której nie powstydzi się żaden single malt. Klasyczna wanilia i cukier, łącząca się z owocami takimi jak gruszki czy winogrona, sprawia, że Roe&Co; przypadnie do gustu zarówno nowicjuszom, jak i koneserom dobrej whiskey.
Talisker 10YO, to szkocka whisky, która produkowana jest w gorzelni Carbost znajdującej się na wyspie Skye. Jest ona jednym z głównych składników bardzo popularnej blended whisky : Johnnie Walker. Debiut tego trunku przypada na koniec lat 80 i należy ona do serii Classic Malts koncernu United Distillers. Trunek posiada oryginalny słony posmak ze względu…