Tequila to meksykańska wódka produkowana na bazie sfermentowanego soku z agawy niebieskiej. Jest to zdecydowanie jeden z najpopularniejszych mocnych trunków na całym świecie. Co prawda, tequila często kojarzy się z piciem jej w shotach z solą i limonką, to nie można zapominać o tym, jak dobrze komponuje się w przeróżnych drinkach. Które drinki z tequilą warto spróbować?

Tequila Sunrise

Jeden z pierwszych drinków, które przychodzą nam do głowy na myśl o tequili. Nie tylko smakiem, ale również wyglądem sprawia, że myślami przenosimy się w cieplejsze rejony globu.

Składniki:

60 ml srebrnej tequili,

10 ml syropu grenadyna,

120 ml soku pomarańczowego.

Przygotowanie:

Do przygotowania Tequila Sunrise najlepiej wykorzystać świeżo wyciskany sok z pomarańczy. Tequilę oraz sok pomarańczowy wlewamy do uzupełnionego lodem szejkera i energicznie wstrząsamy. Całość przelewamy do szkła i na wierzch dodajemy delikatnie syrop.

Margarita

Zdecydowanie najpopularniejszy drink z tequilą na świecie. Zamawiany przy barach we wszystkich zakątkach globu. Wyróżnia się wyjątkowym połączeniem czterech różnych smaków: kwaśnego, słodkiego, słony, a przy tym z wyczuwalną nutką goryczy. Margaritę bez problemu przygotujemy również w domowym zaciszu. O czym pamiętać? Po pierwsze odpowiednio dobrać proporcje składników, tak aby drink nie był przesadnie intensywny w którymś ze smaków. Drugą, niezwykle ważną kwestią, jest umiejętne użycie soli, która nie powinna dostać się do środka kieliszka.

Składniki:

30 ml srebrnej tequili,

30 ml cointreau,

15 ml syropu cukrowego,

15 ml soku z cytryny,

15 ml soku z limonki,

sól.

Przygotowanie:

Rant kieliszka przecieramy limonką i delikatnie obtaczamy solą. Wszystkie płynne składniki wlewamy do szejkera i dokładnie wstrząsamy. Przelewamy do kieliszka, odcedzając drink przez sito barmańskie.

Polecane tequile do drinków przez BlackBeard

Truskawkowa Margarita

Druga pod względem popularności Margarita na świecie. Jej truskawkowa odmiana cieszy podniebienie słodyczą truskawek i kwasowością soku z limonki. Co prawda najlepiej smakuje latem, gdy możemy wykorzystać świeże truskawki, ale mrożone owoce lub gotowe puree też świetnie się sprawdzą.

Składniki:

40 ml srebrnej tequili,

40 ml zblendowanych truskawek,

20 ml syropu cukrowego,

20 ml soku z limonki.

Przygotowanie:

Blendujemy około ⅓ szklanki truskawek lub wybieramy gotowe truskawkowe puree i wyciskamy 20 ml soku z limonki. Wszystkie składniki wlewamy do szejkera i uzupełniamy lodem, a następnie dokładnie wstrząsamy. Przy użyciu sitka barmańskiego odcedzamy drinka i przelewamy go do schłodzonego kieliszka.

Long Island Iced Tea

Tak jak nazwa wskazuje, drink ten powstał na Long Island, a swoją premierę miał z końcem lat 70. Od tego czasu doczekał się wielu ewolucji, jednak najpopularniejszą jest ta składająca się z tequili, rumu, ginu, wódki oraz cointreau. Trzeba przyznać, że to godna reprezentacja najpopularniejszych trunków na świecie, więc z Long Island Iced Tea trzeba obchodzić się ostrożnie.

Składniki:

20 ml srebrnej tequili,

20 ml jasnego rumu,

20 ml ginu,

20 ml czystej wódki,

20 ml cointreau,

20 ml syropu cukrowego,

20 ml soku z limonki,

20 ml soku z cytryny,

40 ml coli.

Przygotowanie

Wszystkie wyżej wymienione składniki, z pominięciem coli, wlewamy do szejkera i energicznie wstrząsamy. Gotową mieszankę przelewamy do wysokiego szkła, które wcześniej uzupełniliśmy kostkami lodu. Ostatnim krokiem będzie uzupełnienie colą i ewentualne dodanie dekoracji.

Iguana

To jedna z najbardziej oryginalnych propozycji, a zarazem wyjątkowo prosta w przyrządzeniu. Połączenie smaku kawy i tequili? Proszę bardzo!

Składniki:

15 ml srebrnej tequili,

15 ml likieru kawowego,

15 ml czystej wódki.

Przygotowanie:

Do szejkera z lodem wlewamy wszystkie składniki. Podczas przelewania dobrze wstrząśniętego drinka korzystamy z sitka barmańskiego. Iguanę podajemy w schłodzonych kieliszkach do wódki.

Cactus Jack

To drink, który już na pierwszy rzut oka urzeka wyjątkową zieloną barwą. Przygotowanie jest bardzo proste, a efekt – oszałamiający.

Składniki:

20 ml srebrnej tequili,

20 ml blue curacao,

20 ml soku ananasowego,

20 ml soku pomarańczowego,

10 ml soku z cytryny.

Przygotowanie:

Wypełniamy kieliszek kodem i odstawiamy do schłodzenia. Możemy również włożyć na chwilkę kieliszek do zamrażarki. Do szejkera wsypujemy kostki lodu, a następnie wlewamy dokładnie odmierzone ilości składników. Wstrząsamy energicznie i odcedzając sitem barmańskim, przelewamy do kieliszka. Jako element dekoracyjny świetnie sprawdzi się plaster ananasa.