Wyszukaliśmy dla Was trzy koktajle i przepisy na drinki z ciemnym rumem, które nie są aż tak znane, jak te najbardziej popularne. Dalej są jednak bardzo proste do wykonania i nie będzie nam potrzebny nawet shaker. Oto Cuba Libre, czyli rum z colą i limonką. Mojito, najczęściej tworzone na Bacardi połączenie rumu, syropu cukrowego, mięty i wody gazowanej.

Bombardino

Ten koktajl jest znany przede wszystkim przez narciarzy, szczególnie gdy wjedziemy na wysokie, alpejskie szczyty. W szerszym środowisku nie jest aż tak popularny, a sama nazwa jest niezwykle ciekawa i zapadająca w pamięć. Ciekawe jest to, że podobno każde schronisko czy hotel, mają swoją własną (delikatnie zmienianą) recepturę na ten koktajl.

Nazwa Bombardino pochodzi najpewniej od jednego z klientów, który w barze w Livigno tuż po spróbowaniu mieszanki tego drinka z rumem ciemnym, wykrzyknął (z włoskiego w wolnym tłumaczeniu) – Uwaga  to bomba!

Skład:

80 ml adwokatu

25 ml ciemnego rumu

śmietana kremówka 36%, czyli bita śmietana

odrobina cynamonu ewentualnie kawa do posypania

Podgrzany adwokat wlewamy do szklanki, następnie dodajemy rumu i na wierzchu układamy bitą śmietanę. Całość można przyozdobić kawą lub cynamonem.

Planter’s Punch

Niezwykle prosty drink z ciemnym rumem. Zyskał swoją reputację przede wszystkim – i dzięki – znalezieniu się na liście Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów. Ten właśnie koktajl jest jednym z podstawowych przepisów, który trzeba wykonać podczas zawodów barmańskich.

W środku znajdziemy między innymi jamajski rum, wydający charakterystyczny aromat, limonkę i jej świeży, orzeźwiający zapach oraz sok z trzciny cukrowej. Przeznaczenie? Olbrzymie. Pasuje zarówno do oficjalnych, jak i prywatnych okazji. Szczególną zaletą jest szybki czas przygotowania.

Skład:

45 ml rumu jamajskiego można także zastąpić rumem białym np. Appleton

15 ml soku z limonki

30 ml soku z trzciny cukrowej

Podane składniki wlać do szklanki i wymieszać. Wspominaliśmy, że jest niezwkyle prosty?

Dark’N’Stormy

Spróbujesz go raz i się zakochasz. Jest jednym z najlepszych drinków na bazie rumu i jednym z ciekawszych. Ten popularny drink powstał całkowitym przypadkiem, który poprzedziła próba oszustwa. Jeden z barmanów nie wlał pijanemu żeglarzowi rumu do piwa imbirowego. Żeglarz, pomimo wstawienia, wyczuł oszustwo i wszczął awanturę. Barman od niechcenia wlał rumu do piwa, a nie jak robiono zwykle, piwa do rumu. Mocniejszy alkohol zebrał się na szczycie szklanki, a żeglarz mruknął, że koktajl wygląda niczym burzowa chmura – czyli Dark’N’Stormy.

Skład:

60 ml ciemnego rumu

100 ml piwa imbirowego

kostki lodu

Do wysokiej szklanki należy włożyć kilka kostek lodu. Do środka wlać piwo imbirowe i rum. Całość udekorowana plasterkiem limonki smakuje wyśmienicie.