Zastanawiałeś się kiedykolwiek czym jest cachaca, którą coraz częściej można spotkać w cocktail barach i sklepach z alkoholem? A może chcesz dowiedzieć się jak pić ten alkohol lub gdzie kupić ten brazylijski alkohol? Poniżej przedstawiamy krótką historię cachacy, wraz z najważniejszymi informacjami na jej temat i odpowiedziami na powyższe pytania.

Jak wygląda proces produkcji?

Na fali popularności rumu coraz bardziej popularna w Europie zaczyna być cachaca. Nazywany „brazylijskim rumem” destylat jest bardzo popularny przede wszystkim w Brazylii i Ameryce Południowej.  Produkowany jest z sfermentowanego soku z trzciny cukrowej z zawartością alkoholu na poziomie 38 lub 48%, z dodatkiem sześciu gramów cukru na litr. Powstaje ona w wyniku zmiażdżenia trzciny cukrowej, która następnie zostaje poddana 24 godzinnej fermentacji, a potem destylacji.

Warto nadmienić, że jeżeli powyższe wytyczne nie zostaną spełnione, a rum cachaca dodatkowo nie będzie produkowany w Brazylii, nie można sprzedawać go pod nazwą cachaca. W takiej sytuacji otrzymuje nazwę Aguerdente de cana-de-acucar, czyli w wolnym tłumaczeniu brandy z trzciny cukrowej.

Długoletni spór o klasyfikację, który nie ustanie

Wśród klasyfikatorów alkoholi trwa od dawna spór, czy zakwalifikować cachacę jako rum, czy jako wódkę. Opinie są niezwykle podzielone, ci pierwsi zwracają uwagę na to, że cachaca jest produktem stworzonym z trzciny cukrowej i podobnie jak rum występuje w jasnej i ciemnej odmianie.

Nie mniej jednak, równie wiele osób chce, aby cachaca była osobną kategorią alkoholu, tak jak brandy, koniak, whisky czy rum właśnie, a nie podgrupą w którejś z kategorii.

Po destylacji cachaca może być butelkowana natychmiast, jednak lepsze gatunki poddaje się dojrzewaniu w drewnianych kadziach, nawet przez cały rok, co nadaje jej złocisty kolor. Kadzie wykonane są zazwyczaj z różnych gatunków drewna spotykanych w Ameryce Południowej, często bardzo egzotycznych dla mieszkańców Europy.

Zainteresują Cię również:

Klasyfikacja Cachacy

Cachaca jest klasyfikowana według sposobu przechowywania przed butelkowaniem. Cachaca, która nie jest przechowywana w drewnie po destylacji lub po prostu stoi w pojemnikach ze stali nierdzewnej przed butelkowaniem, jest oznaczona branca (biała). To samo dotyczy cachaca, która spoczywa w drewnie, które nie nadaje trunkowi żadnego koloru. Biała cachaca jest również czasami nazywana clássica (klasyczna), tradicional (tradycyjna) lub prata (srebrna). Amarela lub żółta cachaca jest przechowywana lub starzona w drewnie, co powoduje znaczną zmianę koloru. Producenci mogą nazywać ją ouro (złoto) lub cophecida (w wieku). Warto również zwrócić uwagę na różnicę między przechowywanymi i dojrzewającymi cachaca. Przechowywana cachaça spędza w drewnianych beczkach o dowolnej wielkości nieokreśloną ilość czasu. Tymczasem starzona cachaça musi zawierać ponad 50 procent trunku o wieku conajmnej jednego roku, który starzony był w beczkach o pojemności do 700 litrów. Cachaca starzona dzieli się „Premium” (dojrzewa przez okres nie krótszy niż rok) i „Extra Premium” (okres nie krótszy niż trzy lata). W obu przypadkach 100 procent cachaca należy poddać starzeniu w odpowiednich beczkach.

Historia Cachacy

Historia cachacy sięga XVI wieku, kiedy to Brazylia została skolonizowana przez osadników z Portugalii, którzy sprowadzili tam pierwsze sadzonki trzciny cukrowej. Nazwa trunku została zainspirowana hiszpańskim słowem cachaza, które oznacza niskiej jakości bimber (początkowo trunek ten uważany był za alkohol dla ludzi z marginesu społecznego). Portugalczycy, zaniepokojeni rosnącą popularnością cachaçy, bezskutecznie zakazywali jej produkcji i sprzedaży. W wieku XVIII sprzedaż tego alkoholu obłożono tak wysokim podatkiem, że wpływy z niego pozwoliły na całkowitą odbudowę Lizbony zniszczonej potężnym trzęsieniem ziemi w 1755 r.

 

Jak pić rum cachaca?

Dla Brazylijczyków konsumowanie zarówno samej narodowej wódki jak i klasycznego drinka o nazwie caipirinha, którego podstawowy składnik to właśnie cachaca, jest związane z pewnym, bardzo konkretnym rytuałem. Otóż pierwsze pięćdziesiąt gram trunku należy wylać na podłogę jako podarunek dla nieobecnych, dopiero następną można się rozkoszować. Bardzo istotne jest, aby alkohol pić nie później niż 2-3 minuty po przygotowaniu cocktailu. To właśnie w tym czasie można wyczuć charakterystyczną kompozycję słodyczy i goryczki limonki oraz cachacy.

Oczywiście oprócz cocktailu caipirinha, cachaca jest składnikiem także innych drinków. W tym miejscu można wymienić równie proste koktajle takie jak Batida, Rabo-de-galo, Quentao czy Royce.

Cachacę o wytrawnym posmaku można pić również samodzielnie, bez żadnych dodatków. Alkohol ten jest mocno trawiasty w smaku, naturalny, nie wyczuwamy w nim karmelu, tak jak w rumie, ale przede wszystkim wyraźnie wyczuwalny jest sok z trzciny cukrowej, który smakuje zupełnie inaczej niż melasa, z której często robiony jest rum.

 

 

Wiele odmian cachacy we Wrocławiu można kupić w salonie BlackBeard, który specjalizuje się w wyszukanych, unikatowych i świetnej jakości alkoholach. W świecie alkoholi, jakim niewątpliwie jest BlackBeard znajdziecie m.in: cachaca Leblon, Novo Fogo, Agua de Arcano Prata, Mangaroca.

Jak przygotować cocktail caipirinha?

Caipirinha należy krótko mówiąc do świętej trójcy koktajli na upalne dni, jest łatwa do przygotowania, odświeżająca i nieformalna. Jest to jeden z tych koktajli, którymi cieszyć się można zarówno na plaży w plastikowym kubku, jak i bardziej elegancko w koktajl barze.
Do caipirinha potrzebne są tylko 3 składniki – pół limonki, pół łyżeczki cukru i 60 ml Cachaca.
Limonkę pokrój w łódki i wrzuć na dno szklanki, dodaj cukier i muddlerem wyciśnij sok. Do szklanki wrzuć kostki lodu, dodaj Cachaca, a następnie przelej całość do shakera i wymieszaj – po zmieszaniu zawartość shakera wlej do szklanki. Szklanka w której powinno spożywać się caipirinhe to tak zwana ‘old fashioned’. Jeśli ilość cukru jest niewystarczająca – przy kolejnym koktajlu zwiększ jego ilość.

Czym jest Cachaca dla brazylijczyków?

Jak już wspomniane zostało wcześniej Cachaca ma dla brazylijczyków ogromne znaczenie, spożycie tego trunku rocznie w Brazylii wynosi 11.5 litra na osobę. 99% całej produkcji Cachaca jest spożywane właśnie w Brazylii i jest to dla brazylijczyków wielka sprawa. Cachaca ma oczywiście swoje własne święto i to nie jedno, a aż trzy:
– 13 września to Narodowy Dzień Cachaca
– 12 czerwca to Międzynarodowy Dzień Cachaca
– 21 maja przypada regionalne święto cachaca w brazylijskim stanie Minas Gerais
Jeśli więc jesteś fanem gatunku lub też po prostu szukasz pretekstu do napicia się Cachaca zaznacz te trzy daty w swoim kalendarzu.
Co ciekawe największym rynkiem eksportowym Cachaca są Niemcy.

Popularne marki Cachaca

Eksport cachaca nie był priorytetem dla gorzelników w Brazylii aż do ostatnich lat. Nawet teraz dostępność marek w Stanach Zjednoczonych i innych krajach jest ograniczona. Dobra wiadomość jest taka, że większość cachaca, które można znaleźć poza Brazylią, ma najwyższą jakość. Co cieszy jeszcze bardziej – szanse na znalezienie złej cachacy w ogóle są niewielkie.
Popularne marki produkujące trunek:

  • Avuá
  • Szefie
  • Cabana
  • Leblon
  • Novo Fogo
  • Yaguara
  • Ypióca

Jak Cachaca trafiła do Polski?

Cachaca do polski trafiła za sprawą znamienitego człowieka, dyplomaty Tadeusza Skowrońskiego, który urodził się w 1896 roku w Warszawie. Dziadek Skowrońskiego brał czynny udział w postaniu styczniowym, ojciec zaś pracował jako lekarz. Po ślubie z Chrystyną de domo Turno zaczął w Torzeńcu produkować, jak i eksportować różnorakie dobra, w tym także alkohole. Praca dyplomaty umożliwała mu liczne podróże, jedną z nich była podróż do Ameryki Łacińskiej podczas, której trafił do Brazylii. Tam rozsmakował się w lokalnym trunku jakim jest Cachaca. Jako ambasador Polski w Brazylii w roku 1938, nasz bohater rozpoczął starania od import trunku do Polski. Cachaca zdobyła duże zainteresowanie zarówno w gronie polskich elit, plany zniweczyło jednak nadejście II Wojny Światowej. Idea powrotu do pomysłu rozpowszechnienia Cachaca w Polsce pojawiła się na nowo w 2017 roku po misji gospodarczej do Brazylii.
Oferta Cachaca Polska S.C.  W portfolio Cachaca Polska S.C. znajdziemy trzy pozycje.

 

rum

Więcej o Cachaca przeczytacie na naszym festiwalowym blogu oraz osobiście dowiecie się podczas trzeciej edycji Rum Love Festiwal, która odbędzie się 5 i 6 czerwca, na którą serdecznie Was zapraszamy.

Poniżej również fotorelacja ze stoiska Leszka Wedzichy:

 

 

 

Cachaca dostępna jest w regularnej sprzedaży w BlackBeard

Przeczytaj także:

Rum – przewodnik dla początkujących