Oto trzy najlepsze cocktaile klasyczne, które znajdziesz w BlackBeard. Poleca je nasz wspaniały szef baru – Antoni Renk. Dobrze przygotowane, wspaniale podane, zawsze będą smakowały i dostarczały olbrzymią przyjemność.
Dlaczego?
Klasyczne cocktaile, podobnie jak moda klasyczna, nigdy nie przeminą. Wybór tych koktajli w koktajlbarze czy restauracji to oznaka dobrego smaku i znajomości branży. Wywołają również uśmiech na twarzy drugiej połówki, bo ich prostota i doskonała baza, to zawsze strzał w dziesiątkę.
Klasyczne cocktaile nie muszą być nudne
Nie wiemy dlaczego czasami mówi się o klasycznych cocktailach, że są nudne. Naprawdę jest to w naszym odczuciu bardzo krzywdzące zdanie. To, że są zbudowane w oparciu o zaledwie kilka składników o niczym nie świadczy. Wystarczy zmienić bazę, aby bawić się smakiem w sposób fenomenalny.
Taki Old Fashioned, o którym piszemy poniżej, można zrobić zarówno na kultowej Whiskey żytniej, ale zamiast niej równie dobrze odnajdzie się zwykły Bourbon, Szkocka Whisky, a nawet rum. W zależności od preferencji, możemy spowodować, że cocktail będzie słodszy, albo bardziej wytrawny zmieniając w nim alkohol bazowy.
Whisky Sour
Alkohol i jajko? O tak, jak najbardziej, w klasycznym – jak to się mawia w barach – sałerku. Najstarsze źródła mówiące o whisky sour odnoszą się do 1870 roku i gazety z Wisconsin. Koktajl bardzo łatwo modyfikować, wystarczy zamiast syropu cukrowego użyć jakiegokolwiek likieru smakowego, czy też domowej marmolady. Dodaj także cynamon i sprawdź jak fajnie można bawić się tak prostymi koktajlami jak whisky sour.
Składniki: 45 ml whisky 20 ml soku cytrynowego 10 ml syropu cukrowego białko z kurzego jajka 4-5 kostek lodu
Sposób przygotowania: Oddzielone od żółtka białko należy ubić. Wyciśnięty sok cytrynowy (przepuszczamy przez sitko, aby pozbyć się miąższu), wlewamy wraz z białkiem do shakera. Dodajemy syrop cukrowy, kostkę lodu (dzięki niej białko szybciej się ubije) i energicznie wstrząsamy naczyniem przez około 15 sekund. Dodajemy pozostałe kostki lodu, dolewamy 45 ml whiskey i ponownie wstrząsamy, aż do momentu idealnego połączenia składników.
Old Fashioned
Nie, ta nazwa wcale nie odnosi się do staromodny. Choć dokładnie tak brzmi. Nazwa jest jednak adekwatna do pierwszych wzmianek o tym napitku. Pojawiły się one w 1806 roku.
Składniki: 1 kostka cukru 3 dashe Angostura Bitters 60 ml whisky, bourbonu lub rumu 1 duża kostka lodu 1 kawałek skórki pomarańcza
Sposób przygotowania: Rozpuść cukier z bitersem i odrobiną wody na dnie szklanki. Mieszaj tak długo, aż pozbędziesz się cukru całkowicie. Dodaj bazy, czyli rumu, whisku lub bourbonu i wymieszaj. Do szklanki włóż dużą kostkę lodu i wymieszaj delikatnie. Wyciśnij skórkę pomarańcza nad szklanką, aby nadać aromatu i włóż do szklanki. Polecamy sprawdzić jak smakuje Old Fashioned na rumie Ron Izalco.
Daiquiri
Prawdziwe Daiquiri, w którym bazą jest biały rum, prosty syrop i limonka, to orzeźwiający, wspaniały koktajl. Podobno jego nazwa pochodzi od języka Indian Taino. Nie sposób nie wspomnieć, że dla fanów literatury, a szczególnie Ernesta Hemingwaya, jest to pozycja obowiązkowa. Tak, Daiquiri było ulubionym koktajlem pisarza. Uwielbiał go w opcji Papa Doble.
Składniki: Sok z połowy limonki (około 1 łyżki stołowej) 1 plasterek limonki do garniszu 1 łyżeczka cukru trzcinowego 60 ml białego rumu pokruszony lód
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wstrząśnij w shakerze z lodem, a następnie przelej do schłodzonego kielicha. Dekoracją w Daiquiri może być limonka. Jak widać jest, to niezwykle prosty drink.
Zapraszamy do BlackBeard we Wrocławiu przy ul. Tęczowej 57, do naszego baru.