Historia Global Brand Ambasadora marki Abuelo

Urodzony w Polsce Cristobal Srokowski swoje młodzieńcze lata spędził na hiszpańskim wybrzeżu Costa Brava. To właśnie tam rozpoczął swoją profesjonalną przygodę z flairtendingiem (znanym również jako flair bartending) oraz cocktailami tiki.

Sztukę profesjonalnego barmaństwa oraz tworzenia cocktaili tiki doskonalił Cristobal w znanym hiszpańskim kurorcie Lloret de Mar. Jego talent został szybko zauważony i już w wieku 19 lat stał się menadżerem klubu Lounge, zlokalizowanego na plaży Malgrat de Mar. Niedługo później Cristobal Srokowski dostał propozycję dołączenia do zespołu najlepszego i najstarszego baru koktajlowego w Barcelonie. Kolejnym przystankiem w karierze młodego Cristobala stał się więc Harry’s Cocktail Bar (bar uznawany za jeden z najlepszych klasycznych barów na świecie!).

Rok 2012 przełomowy w życiu Cristobala

W międzyczasie Cristobal Srokowski spełniał również swoje marzenia o byciu nauczycielem historii, studiując historię i filozofię na Uniwersytecie Barcelońskim. To właśnie (co najśmieszniejsze) tam w końcu odnalazł i zapoznał się z naukową stroną świata cocktaili na bazie rumu. Wiedza i doświadczenie zdobyte w flagowym, klasycznym koktajlbarze zaowocowało dwukrotną wygraną w mistrzostwach organizowanych przez Hiszpańską Federację Barmanów (otrzymał wówczas tytuł Mistrza Hiszpanii w kategorii Long Drink). Listopad 2012 roku stał się więc czasem triumfu. Wygrana pozwoliła Cristobalowi na dalsze szkolenie swojego barmańskiego rzemiosła we Włoszech (w Centrum Szkoleniowym IBA), pod okiem Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów. 2012 rok to również moment dołączenia Cristobala do znanego rodzinnego przedsiębiorstwa Varela Hermanos SA. Stał się on wówczas globalnym ambasadorem marki Abuelo Rum Global Brand. Praca ta pozwoliła mu (i nadal pozwala) na rozwinięcie artystycznej i kreatywnej strony jego osobowości. To właśnie w Varela Hermanos SA może tworzyć nowe receptury drinków, opartych w głównej mierze na rumie.

Rok 2012 przełomowy w życiu Cristobala

W międzyczasie Cristobal Srokowski spełniał również swoje marzenia o byciu nauczycielem historii, studiując historię i filozofię na Uniwersytecie Barcelońskim. To właśnie (co najśmieszniejsze) tam w końcu odnalazł i zapoznał się z naukową stroną świata cocktaili na bazie rumu. Wiedza i doświadczenie zdobyte w flagowym, klasycznym koktajlbarze zaowocowało dwukrotną wygraną w mistrzostwach organizowanych przez Hiszpańską Federację Barmanów (otrzymał wówczas tytuł Mistrza Hiszpanii w kategorii Long Drink). Listopad 2012 roku  stał się więc czasem triumfu. Wygrana pozwoliła Cristobalowi na dalsze szkolenie swojego barmańskiego rzemiosła we Włoszech (w Centrum Szkoleniowym IBA), pod okiem Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów. 2012 rok to również moment dołączenia Cristobala do znanego rodzinnego przedsiębiorstwa Varela Hermanos SA. Stał się on wówczas globalnym ambasadorem marki Abuelo Rum Global Brand. Praca ta pozwoliła mu (i nadal pozwala) na rozwinięcie artystycznej i kreatywnej strony jego osobowości. To właśnie w Varela Hermanos SA może tworzyć nowe receptury drinków, opartych w głównej mierze na rumie.

 

Ron Abuelo i droga Cristobala po wiedzę

Lata spędzone jako ambasador Abuelo Rum pozwoliły Cristobalowi na odwiedzenie największych destylarni rumu, które dały mu możliwość zdobycia kolejnej porcji wiedzy zarówno praktycznej, jak i teoretycznej. Świat rumu i trzciny cukrowej podarował Cristobalowi nieograniczone możliwości, których zwieńczeniem okazała się nominacja na ambasadora polskiego festiwalu Rum Love Festiwal. Dzięki temu wydarzeniu, Cristobal miał możliwość podzielenia się pasją z mieszkańcami swojego ojczystego kraju.

Dzisiaj praca Cristobala to w głównej mierze podział czasu pomiędzy 42 kraje, w których marka Abuelo Rum jest dostępna.

 

Jeśli zainteresowały Cię rumy spod szyldu Abuelo – pozwól, że opowiemy trochę o marce i tym, co aktualnie ma do zaoferowania. Ale po kolei.

Krótko o początkach marki Ron Abuelo

Ron Abuelo to producent rumów ze słonecznej Panamy. Swoje powstanie marka zawdzięcza postaci Don Jose’go, który w 1891 roku wyruszył do Ameryki w poszukiwaniu lepszego życia. Dwa lata później trafił do Panamy, gdzie poślubił Raquel, córkę lokalnego biznesmena. W roku 1908 rozpoczął inwestycję w młyn trzciny cukrowej i otworzył pierwszą cukrownię w samym centrum Pese, Herrera. Była to pierwsza taka inwestycja w nowo powstałej Republice Panamy. Biznes prosperował – między innymi dzięki otwarciu Kanału Panamskiego dla handlu w 1914 roku. Ponad 20 lat później, synowie Don Jose’go namówili ojca na kontynuację biznesu z destylarnią soku z trzciny cukrowej, co później zaowocowało przejściem w produkcję rumu. Bracia kontynuowali pracę ojca nawet po jego śmierci, a w 1960 powstała pierwsza butelka rumu, który dziś znamy jako Ron Abuelo.

Rum Abuelo – wszystko, co musisz wiedzieć o tym alkoholu

Wszystkie rumy z etykietą Ron Abuelo to starannie wyselekcjonowane alkohole, które powstały pod czujnym okiem najlepszych Master Blenderów. Fermentowany dzięki specjalnym szczepom drożdży rum zyskuje na aromacie, po czym jest destylowany w kolumnach i dojrzewa w tradycyjnych, dębowych beczkach. Co ciekawe, ze względu na upalny klimat Panamy, każdego roku około 8% rumu wyparowuje z beczek Ron Abuelo. Ta znikająca część jest często określana jako „angel’s share” czyli w wolnym tłumaczeniu „działkę aniołów”.

Obecnie w ofercie Ron Abuelo znajdziemy dwie serie rumów:

  • Finish Collection – z rumami Napoleon, Oloroso i Tawny
  • oraz linię klasyczną (classic range) – z rumami Anejo, Abuelo 7 Anos, Abuelo 12 Anos, Two Oaks i Centuria.

Abuelo Anejo – gdzie kupić?

W salonie BlackBeard znajdziecie również rumy Abuelo oraz online. Zapraszamy również do wysłuchania wywiadu z Cristobalem na naszym kanale.

Przeczytaj także:

Utracone legendy whisky wracają dzięki The Lost Distillery

Cachaca – brazylijski rum zyskujący na popularności

Compagnie Des Indes – z szacunku do tradycji

Początki rumu Angostura