Odpowiedź na to pytanie jest bardzo niejednoznaczna. Co prawda w wielu miejscach w internecie napotykamy jasne stwierdzenie, że Malibu to rum, a w zasadzie po prostu kokosowy rum. Zgodnie z dwoma wytycznymi, czyli minimalną ilością alkoholu w trunku, a także surowcem, z którego jest produkowany, Malibu spełnia tylko jeden z nich.
Malibu powstało w połączeniu rumu, który jak wiemy choćby z tekstu o historii rumu, produkowany jest z trzciny cukrowej, oraz ekstraktu kokosowego. Warunek o surowcu jest więc zachowany. Gorzej jest niestety z minimalną zawartością alkoholu. Ta w tym przypadku to zaledwie 21 procent. Rum, zgodnie z zasadą, powinien mieć minimum 37,5 procenta alkoholu.
Niejednokrotnie informowaliśmy jednak, że zasada z zawartością ABV w alkoholu jest mocno dyskutowana w środowisku rumowym i nie jest wykluczone, że niedługo zostanie zmieniona, albo w ogóle przestanie istnieć. Jak będzie – nikt tego jeszcze niestety nie wie.
Malibu to likier kokosowy, który powstaje na bazie mieszanki karaibskich rumów.
Dlaczego więc wspominamy o Malibu? Ponieważ jest składnikiem koktajlu, o którym warto wspomnieć choćby ze względu na nazwę – Italian Surfer with a russian attitude. O tym jednak później.
Istnieją jednak rumy kokosowe. Jednym z przykładów jest produkowany przez markę Naud, rum o nazwie Hidden Loot. Tutaj mówimy już bezpośrednio o rumie, a nie o syropie czy likierze. Odpowiednia zawartość alkoholu, surowiec i bardzo fajna jakość w przyzwoitej cenie. Hidden Loot, ze względu na to, że jego esencja to kokos, jest lubiany przez kobiety. Nawet te, które nie odważyły się wcześniej sięgnąć po taki alkohol, jak rum.
Francuski Naud, czyli Noble and Unusual Distillery, produkuje także wódkę, rumy i koniaki.
Drinki z rumem kokosowym
Italian surfer with a Russian attitude
40 ml wódki
20 ml Malibu
20 ml likieru migdałowego
40 ml soku żurawinowego
40 ml soku ananasowego
Sposób przygotowania: Niskie szkło wypełnij kostkami lodu i następnie wszystkie składniki. Te należy dobrać odpowiednio jeśli chodzi o proporcje. Ma to na celu zachowanie odpowiedniego smaku. Wszystko trzeba delikatnie i ostrożnie zamieszać i udekorować na koniec cząstkami ananasa.
Sammy Special
30 ml Malibu
30 ml białego rumu
50 ml soku ananasowego
50 ml soku pomarańczowego
kostki lodu lub skruszony lód
Sposób przygotowania: Istnieją dwa sposoby przygotowania koktajlu Sammy Special, który jest drinkiem z Malibu i białym rumem. Pierwszy wymaga blendera, do którego wrzucamy wszystkie składniki, dodajemy kostki lodu (pamiętaj, im więcej lodu tym większe spienienie). Blendujemy, aż lód będzie mocno skruszony, przelewamy do szklanki i dekorujemy ananasem. Drugi sposób wymaga posiadania skruszonego lodu. Składniki mieszamy bezpośrednio w szklance.