Wino biodynamiczne to alkohol pozbawiony chemikaliów i zbędnych dodatków. Nie stosuje się ich na żadnym etapie produkcji wina – od przygotowania ziemi i uprawę winorośli bez pestycydów czy sztucznych nawozów, przez zbiór i przetwarzanie wina, aż po ich butelkowanie. Wina biodynamiczne są też wolne od GMO i siarczanów.
Czym różni się wino biodynamiczne od organicznego?
Przede wszystkim – proces oceny win biodynamicznych jest dużo bardziej rygorystyczny. Dokładnie prześwietlana jest nie tylko produkcja czy skład wina, ale cały proces jaki mu towarzyszy.
W pewnym uproszczeniu: wino organiczne musi powstawać z organicznych winogron i jest to główne kryterium tej klasyfikacji. Z kolei przy produkcji wina biodynamicznego pod lupę bierze się takie szczegóły jak stan gleby czy nawet potencjalny wpływ dni kalendarza księżycowego na uprawę winogron.
Warto też dodać, że wina biodynamiczne powinny posiadać certyfikat Demeter lub Biodyvin – i w ten sposób najłatwiej je rozpoznać.
Rolnictwo biodynamiczne a produkcja win
Rolnictwo biodynamiczne to koncepcja z pogranicza kilku dziedzin, przede wszystkim nauki i filozofii. Można je określić jako duchowe, etyczne i ekologiczne podejście do rolnictwa i produkcji żywności. Koncepcja ta powstała ok. 100 lat temu, w latach 20 XX wieku, a jej autorem był austriacki filozof – Rudolph Steiner.
Produkcja win zgodnie z zasadami rolnictwa biodynamicznego traktuje farmę czy winnicę jako jeden organizm, o który należy dbać holistycznie. Każdy szczegół ma znaczenie, a system powinien funkcjonować spójnie i samowystarczalnie, gdzie każdy element procesu wspiera kolejne etapy. W praktyce oznacza to, że winnicy często towarzyszy hodowla zwierząt, od których pozyskuje się naturalny nawóz do upraw.