Tequila 1800 to marka wysokiej jakości tequili produkowanej przez Casa Cuervo, jednego z najbardziej znanych i najstarszych producentów tequili w Meksyku. Casa Cuervo odpowiada również za dystrybucję Tequili 1800.

Tequila 1800 ma swoją historię sięgającą XVIII wieku. Ten meksykański napój alkoholowy o niezwykłych walorach smakowych nosi nazwę roku 1800, który uważany jest za przełomową datę. To właśnie od tego roku tequila była wytwarzana w sposób kontrolowany i zorganizowany.

Tequila 1800 słynie z charakterystycznego designu butelki. Trapezoidalny kształt butelki nawiązuje do piramid zbudowanych przez Majów. Opakowanie to przyczyniło się do zbudowanie tożsamości marki.

Ta tequila klasy premium jest dostępna na rynkach międzynarodowych i cieszy się dużym uznaniem ze względu na jej jakość i rzemieślniczy charakter. Jest to świetna propozycja dla najbardziej wymagających koneserów wyjątkowych trunków, którzy chcą poznawać i eksplorować unikalne smaki. Tequila to ważna część kultury i dziedzictwa Meksyku.

Tequila 1800 – proces produkcji

Tequila ta wytwarzana jest w 100%  z  agawy niebieskiej Blue Weber, rodzaju sukulentu (roślina, która przystosowała się do życia w warunkach ograniczonego dostępu do wody) występującego naturalnie w Meksyku. Użycie w procesie produkcji wyłącznie agawy oznacza, że tequila jest wysokiej jakości.

Agawa używana do wyprodukowania tequili potrzebuje wielu lat, żeby dojrzeć. Dzięki temu trunek zyskuje głęboki smak.  Serca z agawy są przetwarzane w specjalnym piecu. Powstały w ten sposób sok jest kluczowy dla procesu fermentacji i destylacji.

Każdy etap produkcji jest precyzyjny i przemyślany. W trakcie fermentacji cukry przekształcają się w alkohol, który jest następnie poddawany dwukrotnej destylacji w tradycyjnych alembikach ze stali nierdzewnej z miedzianymi wężownicami. W jej trakcie pozyskuje się destylat najwyższej jakości. Ostatni etap to leżakowanie w dębowych beczkach.

Tequila Reserva 1800 Reposado Agave 100%

Tequile Reserva 1800 Reposado leżakuje w beczkach z dębu amerykańskiego. Taki proces starzenia nadaje tequili wyjątkowy i złożony profil smakowy, który jest  łagodniejszy w porównaniu do tequili blanco (niestarzonych). Możemy spodziewać się nut wanilii, karmelu i dębu, a także naturalnej słodyczy agawy, które podkreślają smak przypraw, karmelu i prażonych orzechów.

Finisz to słodka skórka pomarańczy, biały pieprz i marcepan. Aromaty i smaki harmonijnie łączą się ze sobą, zabierając nas w niezwykłą podróż.

Tequilę Reposado często pije się bez dodatków lub z lodem, by delektować się jej złożonym smakiem. Można ją też popijać z oczyszczającym podniebienie plasterkiem pomarańczy posypanym cynamonem. Jest też doskonała do koktajli takich jak Margarita.

Tequila Reserva 1800 Anejo 38 %

Tequila Reserva 1800 Anejo to kolejna tequila klasy premium z oferty Casa Cuervo słynącej ze swojej jakości i kunsztu.

Nazwa alkoholu nawiązuje do procesu starzenia, który trwa co najmniej rok, ale krócej niż trzy lata. Dłuższy proces starzenia (w porównaniu do Reposado) nadaje trunkowi ciemniejszy, bursztynowy kolor i  wyrazisty smak. Jest to efekt interakcji z beczkami z dębu amerykańskiego i francuskiego. Tequila zyskuje gładkość przy jednoczesnym zachowaniu esencji agawy.

Tequile Añejo zazwyczaj pije się bez dodatków lub z lodem, aby w pełni docenić ich zniuansowane smaki. Są to tequile przeznaczone do powolnego delektowania się. Biorąc pod uwagę złożoność tequili Añejo, można ją pić samodzielnie lub w połączeniu z innymi smakami. Koneserom polecamy popijanie jej z kawałkiem ciemnej czekolady lub delektowanie się nią z cygarem.

Charakterystyka tequili Anejo:

  • Zapach:  dębina i wanilia
  • Smak: kremowy, maślany, orzechy i toffee;
  • Finisz: długi z posmakiem słodko-pikantnych przypraw korzennych.

Tequila 1800 Silver

W odróżnieniu od Reposado i Anejo, które poddawane są procesom dojrzewania w dębowych beczkach, tequile Silver butelkowane są zazwyczaj tuż po procesie destylacji. Dzięki temu tequila zyskuje krystaliczną barwę. Brak starzenia wydobywa naturalną świeżość i czystość agawy. W smaku czujemy też wyraźne i żywe nuty cytrusów i pieprzu.

Srebrna tequila jest często wybierane do koktajli ze względu na ich czysty i rześki profil. Dobrze sprawdza się w klasycznych koktajlach, takich jak Margarita, Tequila Sunrises czy Palomas. Można jednak ją pić też samodzielnie, jeśli cenimy sobie czysty, niezafałszowany smak agawy w tequili.

Charakterystyka Reserva 1800 Silver:

  • Zapach: owoce, przyprawy i czarny pieprz;
  • Smak: zrównoważony, słodka śliwka i pieczona papryka;
  • Finisz: średni z posmakiem owoców i pieprzu.

Jak pić tequilę?

Tequilę możemy pić na wiele sposobów. Anejo i Reposado mogą być degustowane samodzielnie, bez dodatków, aby cieszyć się pełnym spektrum smakowym (wersja neat czyli na czysto). Przez chłodzenie kieliszka można również wzmocnić doznania smakowe.

Niektórzy preferują picie tequili na lodzie (on the rocks), co pomaga schłodzić napój i złagodzić nieco intensywność smaków.

Tradycyjnie tequila jest serwowana z plastrem pomarańczy oraz odrobiną cynamonu. Pomarańcza pomiędzy dłońmi pozwala uwalniać olejki eteryczne, które dodają smaku. Cynamon jest często stosowany na zapach, np. poprzez posypanie go na plasterek pomarańczy.

Bardzo popularnym sposobem spożycia tequili jest zanurzenie brzegów kieliszka w soli, a po spożyciu, skonsumowanie plastra limonki. To klasyczny sposób podawania tequili, znany jako „lick-shoot-suck.”

Tequila jest często używana do przygotowywania różnych koktajli i drinków, takich jak Margarita, Tequila Sunrise, Paloma czy Mojito z Tequilą.

Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą napojów alkoholowych oraz bezalkoholowych. BlackBeard to znany w okolicy sklep z alkoholami z całego świata, który zlokalizowany jest na ulicy Tęczowej 57 we Wrocławiu.