Czy kiedykolwiek chciałeś zrobić domowe wino? Oto sposób na to, jak je przygotować. W teorii produkcja wina jest bardzo, bardzo prosta.
Drożdże mieszamy z sokiem z winogron umieszczając składniki w środowisku, które umożliwia fermentację. Po prostu, natura będąca naturą.
Bez wątpienia wino zostało wynalezione przez kompletny, ale bardzo szczęśliwy przypadek. Tysiące lat temu, podmuch wiatru przeniósł naturalne drożdże w niedalekie sąsiedztwo winogron, których sok wyciekał do misy w stronę drożdży. Niedługo po tym, ktoś przez – a jakże – przypadek, zauważył napój, spróbował i … polubił znalezisko.
Od tego momentu proces tworzenia wina stał się wyrafinowany, subtelny. Technologia pchnęła go do przodu, mimo tego, że w dalszym ciągu opiera się na pierwotnym, przedstawionym chwilę wcześniej założeniu – drożdże mieszamy z winogronami. Obecnie proces fermentacji podlega jednak dużo większej i bardziej starannej kontroli. Produkcja wina stała się zarówno nauką, jak i sztuką.
Domowa produkcja wina czerwonego odbywa się się na osi czasu świata gdzieś pomiędzy erą kamienia łupanego, a czasami nowożytnymi. Wina robili nasi rodzice, dziadkowie, ich rodzice i dziadkowie. Robił je też wujek Staszek z ciocią Helenką i sąsiad z dziećmi. Często na działce, albo w piwnicy.
Jak zrobić wino z czerwonych winogron?
Wymagany sprzęt – bez niego ani rusz. Nie jest ani wybitnie drogi, ani także skomplikowany. Potrzeba nam nieco środków, sporo czystości i cholernie dużo cierpliwości.
Wręcz świętością są słowa – najtrudniejszą częścią jest czekanie.
Oto jakiego sprzętu potrzebujesz do wytworzenia wina z ciemnych winogron:
- butlę do wina – tak zwany balon (wyróżniamy wąskotorowy i szerokotorowy)
- gąsiory do wina (kiedy chcemy zrobić mniejsze litraże domowego wina)
- korek do butli – często wchodzi w skład zestawu; wyróżniamy gumowe, w które można wsadzić rurkę fermentacyjną, oraz stożkowy z korka bez dziurki na rurkę
- rurka fermentacyjna – akcesorium niezbędne, w które wlewamy nieco wody; pełni rolę zaworu i uwalnia nadmiar gazów wytwarzanych podczas fermentacji
- wężyk do ściągania wina – pomaga przy ściąganiu trunku znad osadu
- drożdże i inne dodatki, na przykład cukromierz, środek do klarowania
- winogron – no przecież!
Proces produkcji – domowe jak zrobić wino z ciemnych winogron
Upewnij się, że sprzęt jest doskonale wyczyszczony, wręcz wysterylizowany.
Winogrona należy zgnieść, aby wyciekł z nich sok i wrzucić do pojemnika, w którym będzie przebiegał podstawowy proces fermentacji. Możesz też rozgnieść winogrona w starym stylu – stopami. Do winogron dodajesz drożdży.
Należy też dodać cukru (dokładnie sprawdź proporcje!). Tak przygotowana mikstura powinna fermentować od 24 godzin, nawet do 10 dni.
Następnie przelewamy – bardzo ostrożnie – płyn do butli fermentacyjnej dokładnie zamykając, aby nie dostawało się do środka powietrze.
Fermentacja w butli musi przebiegać przez kilka tygodni, tak aby trunek był przejrzysty.
Co następnie? Rozlej wino zrobione z ciemnych winogron do butelek.
Możesz też postąpić prościej i kupić swoje ulubione wino (albo eksperymentować z różnymi), w sklepie.