Amarula Cream pochodzi z Republiki Południowej Afryki i jest produkowany z owoców dziko rosnącego drzewa słoniowego. To właśnie żółte owoce maruli stały się inspiracją do powstania i nazwania popularnego likieru. Na etykiecie tego alkoholu widnieje słoń. Według podań afrykańskie słonie, gdy tylko poczują aromat dojrzałych owoców maruli, przychodzą do drzew i cieszą ze spożywania tych soczystych owoców, które dają im siłę.
Ten legendarny likier o wyjątkowym smaku możesz kupić w naszym sklepie mieszczącym się przy ulicy Tęczowej 57 we Wrocławiu – salonie BlackBeard.
Amarula likier – poznaj cechy i właściwości produktu
Ten wyjątkowy likier o mleczno-kawowej barwie najlepiej smakuje schłodzony i podany z kostką lodu w temperaturze 12 stopni. Jest idealnym składnikiem koktajli i stanowi świetny dodatek do kawy. Likier można też dodać do lodów i innych deserów. Ma słodki, aksamitny smak i zawiera tylko 17 proc. alkoholu. Pijąc ten delikatny likier, poczujesz smak brzoskwini i orzechów z subtelnym dodatkiem wanilii i karmelu. Zaskoczy Cię też aromat świeżych owoców i delikatne nuty drewna. Ten naturalny likier kremowy zawiera dużą ilość witamin PP i B2 oraz potas, żelazo, magnez, fosfor, sód i wapń. Likier oszałamia nie tylko smakiem, ale może mieć pozytywny wpływ napoju na nasz organizm.
Jak powstaje afrykański likier Amarula?
Amarula to kremowy likier, który zawdzięcza smak i konsystencję technologii produkcji. Cały proces zaczyna się od żniw i zbierania dojrzałych owoców. Wszystkie trafiają do zakładu produkującego trunek. Owoce są myte i obierane z cienkiej skóry. Pracownicy usuwają też wszystkie nasiona. Następnie umieszczane są w specjalnych pojemnikach, w których są poddawane naturalnemu procesowi fermentacji. W wyniku fermentacji powstaje alkohol, który destyluje się dwa razy przez miedziany kociołek. Powstały alkohol miesza się z owocami i wlewa do dębowych beczek. Proces dojrzewania trwa dwa lata. Na sam koniec dodaje się śmietanę i wlewa do markowych butelek.
Koktajle z likierem Amarula
1. Noc z Amarulą
Składniki:
Likier Amarula – 45 ml
whisky lub wódka cytrusowa – 15 ml
sok grejfrutowy – 20ml
sok z owoców liczi -75 ml
Sposób przygotowania:
Wymieszaj składniki w shakerze i wlej do schłodzonej szklanki.
2. Kilimandżaro
To orzeźwiający drink, który przypomina afrykańskie klimaty. Pije się go jak shot i chwilkę trzyma w ustach.
Lista składników:
Amarula – 10 ml
Likier miętowy – 10 ml
Dobrze ubita świeża śmietanka – 10 ml
Sposób przygotowania:
Wlej do kieliszka Amarulę i bardzo powoli dolewaj likier miętowy. Powinny powstać dwie warstwy.
Dodaj ubitą śmietanę.
Dodaj komentarz