Całkowicie zamrożone winogrona Rkatsiteli (w południowych parcelach winnic Kondoli oraz wybranych starych winnicach Rkatsiteli w wiosce Ikalto w regionie Kakheti), zbierane są na początku grudnia, gdy temperatura na zewnątrz spada do – 9°C. Jako, że większość wody w owocach zamarza, ilość soku z winogron jest bardzo ograniczona przy jednoczesnej koncentracji cukru, kwasów i aromatów. Winogrona są zbierane do małych skrzynek wcześnie rano, ręcznie przesortowane w naszej winiarni i łagodnie tłoczone w prasie koszowej. Fermentacja trwa dwa miesiące w nierdzewnych stalowych kadziach w kontrolowanej temperaturze 16-18°C. W ten właśnie sposób powstał pierwszy gruziński ICEWINE. Następnie wino poddaje się procesowi stabilizacji w temperaturze 0°C przez okres sześciu miesięcy. Nieznaczna filtracja i butelkowanie kończy proces. Wino dojrzewa w butelkach przez sześć miesięcy.

 

Kolor: Jasno złoty z mieniącym się srebrnym odcieniem.

Aromat: Miękkie, cytrusowe i tropikalne. Wyraźnie wyczuwalne owoce (brzoskwinia, banan, cytryna, ananas).

Smak: Słodkie, miękkie, w tle odczuwalna skórka z cytryny. Zrównoważone, długie, pozostawia miłe wspomnienia.