Whisky Nomad Outland – smak

Aromat whisky Nomad Outland jest bardzo bogaty i możemy wyczuć w nim rodzynki, figi, daktyle, ale również karmel, toffi i migdały. Dodatkowo koneserzy wyczują również kakao, ślady wosku i skóry. W smaku Nomad Outland jest bardzo intensywne w aromat sherry, ale wyraźnie czuć też nuty rodzynek, pomarańczy, dżemu figowego, a nawet cappuccino, cremu brulee i cynamonu z gałką muszkatołową. Finisz jest średnio długi z nutami karmelu i suszonych owoców, przyprawionych przyprawami korzennymi.

Produkcja Whisky Nomad Outland

Whisky Nomad Outland jest produkowane z mieszanki 25 maltów i 6 whisky grain starzonych przez 5 do 8 lat. Po kupażowaniu, trunek trafia na około 3 lata do drewnianych beczek po sherry, aż do momentu kiedy opuszcza Szkocję. Po dotarciu do Hiszpanii zaczyna leżakowanie w beczkach po sherry Pedro Ximenz. „Outland” w nazwie oznacza właśnie fakt, że whisky Nomad Outland częściowo dojrzewa po za Szkocją.