Glenmorangie to destylarnia i jednocześnie marka jednej z najbardziej rozpoznawalnych i cenionych szkockich whisky w Szkocji. Destylarnia powstała w 1843 roku, kiedy to William Matheson mógł poszczycić się otrzymaniem licencji. Pierwsze whisky pojawiły się w produkcji dopiero 1849 roku, a już w 1880 Glenmorangie eksportował alkohol do Włoch i USA. Glenmorangie jest pionierem w kwestii wykorzystywania najróżniejszych beczek do finiszowania whisky.
Obecnie właścicielem destylarni jest francuski koncert LVMH, znany z produkcji odzieży Louis Vuitton, czy perfum Christian Dior.
Ekstra dwa lata spędzone w beczkach typu Pipe po Porto mają nadać Glenmorangie Quinta Ruban 14YO dodatkowej głębi. Pierwszy raz edycja ta pojawiła się na rynku w 2019 roku. Ile czasu Quinta Ruban 14 spędza w beczkach po Porto? Są to 4 lata spędzone w znakomitej jakości beczkach, wcześniej leżakuje 12 lat w beczkach po Bourbonie.
Beczki, których używa się do finiszu pochodzą z wina Porto Ruby, które jest słodkie. Dlatego właśnie w smaku Quinta Ruban można wyczuć dużo słodyczy, miodu, wanilii, goździków, czekolady i oczywiście wina. W aromacie natkniemy się na porto – oczywiste – morele, czekoladę, śliwki.
Dzięki dwóm latom ekstra w beczce, Quinta Ruban różni się od poprzedniczki. Jest stanowczo bardziej wyrazista. Szczególne uznanie należy się też Glenmorangie, które proponując starszą o dwa lata whisky, utrzymuje poziom cenowy wersji 12-letniej.