Wymawiana jako „Oog-a-dal”, jest to specjalna kadzia, która łączy tradycyjne głębokie, dymne nuty Ardbeg z soczystymi, rodzynkowymi tonami starych beczek po Sherry. Ardbeg Uigeadail został wybrany przez ponad 120 000 członków Komitetu Ardbeg jako ich ulubiony Ardbeg.

Aromat:

Bogaty i ciężki, z aromatami dymu. Przy pełnej mocy, początkowy aromat jest czarującą mieszanką ciepłego świątecznego ciasta, oleju orzechowego i fiołków parmeńskich zmieszanych ze świeżymi przyprawami oceanicznymi, cedrem i sosnowymi igłami spadającymi z choinki. Przez dym przebija się słodycz toffi z melasą i rodzynek w czekoladzie. Z wodą, głęboka wędzoność staje się coraz bardziej intensywna, przypominając pieczony świąteczny pudding. Bogate kwitnące porzeczki i ciepły pieczony chleb bananowy i orzechowy podawane są z gotującym się espresso mokka.

Smak:

Pełen smak i bogata, pokrywająca usta konsystencja, intrygująca równowaga między słodkimi, pikantnymi i głęboko dymnymi smakami. Smak jest początkowo słodki. Eksplozja zimowych przypraw wywołuje eksplozję dymno-korzenną, której towarzyszy przepyszny smak wędzonych potraw w glazurze miodowej i ciągnącej się melasy. Fale głębokich dymnych tonów i bogatych aromatów gromadzą się na podniebieniu niczym wyborne cygaro Montecristo.

Finisz:

Niesamowicie długi z utrzymującymi się rodzynkowymi, głębokimi tonami mokki i bogatym aromatycznym dymem na doskonale zintegrowanym finiszu.