Santa Teresa 1796 – smak
Charakterystyczny słodki i owocowy aromat rumu Santa Teresa ma w sobie nuty miodu, karmelu. czekolady i toffi, ale wyraźnie wyczuwalna jest również dębina. Wyjątkowy, pełny smak jest niemal maślany, zaakcentowany nutami wanilii, miodu i kawy, a także suszonymi śliwkami, dębiną oraz odrobiną czekolady. Finisz Santa Teresa 1796 jest bardzo długi, a na podniebieniu pozostawia posmak czekolady, kawy i aromatycznych przypraw.
Produkcja Santa Teresa 1796
Rum Santa Teresa 1796 zaczęto wytwarzać w 1826 roku, a do jego produkcji wykorzystywane są tradycyjne alembiki i nowoczesne kolumny rektyfikacyjne. Firma Santa Teresa nie zdradza dokładnej receptury, ale podobno w skład tego trunku wchodzą rumy w wieku od 4 do 35 lat. Santa Teresa 1796 jest wytwarzana na bazie melasy, dojrzewa w drewnianych, amerykańskich i francuskich beczkach z dębu.
Zobacz więcej na naszym blogu:
3 klasyczne cocktaile polecane przez naszego barmana
5 pomysłów na food pairing koktajli na bazie rumu z potrawami