Rum Angostura 1919 to mieszanka rumów destylowanych ze sfermentowanej melasy w destylarni Angostura na Trynidadzie i leżakowanych do 8 lat w beczkach po bourbonie z amerykańskiego dębu. Stworzony, aby przypominać oryginalny rum Fernandes 1919.

Historia rumu Angostura 1919

W 1932 roku pożar zniszczył Trinadad & Tobago Government Rum Bond. Joseph Bento Fernandes, master blender i właściciel Fernandes Distillery, sprytnie kupił beczki, które ocalały z pożaru. Po spróbowaniu beczek stwierdził, że kilka oznaczonych jako „1919”, ponieważ beczkowano w nich w tym samym roku, było szczególnie dobrych. Na bazie tych beczek stworzył nową mieszankę rumu. Nowa mieszanka okazała się bardzo popularna i kiedy żołnierze z Trynidadu zgłosili się na ochotnika do służby w II wojnie światowej, Fernandes wysłał każdemu z nich butelkę 1919. Kilka lat później Joseph sprzedał tę markę, wraz ze swoją destylarnią, firmie Angostura, która stworzyła ten 8-letni blend w stylu oryginalnego 1919 Fernandesa.

Smak Angostura 1919

Angostura 1919 to wielokrotnie nagradzany rum, który upamiętnia bardzo ważną datę w historii produkcji rumów na Trynidadzie i Tobago. Charakteryzuje go złocisto-bursztynowy kolor o doskonałej klarowności z odcieniami kawy i karmelu. W nucie nosa emanuje złożonym bukietem aromatów kakao, melasy, karmelu, kremu kokosowego i wanilii. Niezwykle miękki i okrągły smak szybuje do podniebienia, by za chwilę odsłonić bogactwo długotrwałych palonych smaków orzechów, ostrych przypraw i dymnych aromatów. Zakończenie długie, gładkie i ciepłe z niezwykle relaksującym finiszem o smaku toffi, orzechów i ostrych przypraw, które zanikają w posmaku zadymionego lasu.

Aromat: Ostre strąki wanilii, suszone morele i świeże owoce passiflory z kawą mokka, opiekanymi orzechami kokosowymi, liśćmi tytoniu, nugatem, wanilią i migdałami.

Smak: Pikantny kumkwat, passiflora, lekki cukier muscovado i grillowany ananas z delikatnymi prażonymi migdałami, przyprawami z czarnego pieprzu i subtelnym eukaliptusem.

Zobacz więcej na naszym blogu:

3 klasyczne cocktaile polecane przez naszego barmana

Z czego robi się rum?

Food pairing z rumem? Oto aromatyczny orgazm