Charakterystyka Gin Bombay Sapphire
Gin Bombay Sapphire, wytwarzany jest na podstawie receptury pochodzącej z XVIII wieku. Podstawowym składnikiem trunku jest spirytus, który poddany jest, aż trzykrotnej destylacji. Potem następuje jego połączenie z resztą składników w specjalnym procesie nazywanym „vapour infusion”. Polega on na zamknięciu ziół i przypraw (korzeń dzięgla, rajski pieprz, pieprz kubeba, korzeń irysa, kora kasji, kolendra, jagody jałowca, migdały, lukrecja i skórka cytryny ) w pojemniku przez który przepływa para wodna. Powoduje to wydobycie wszystkich aromatów, które przechodzą bezpośrednio do spirytusu.
Gin Bombay Sapphire, charakteryzuje się przezroczystą barwą. Aromat jest lekko jałowcowy z wyczuwalnym akcentem skórki cytrusów. Smak trunku wyróżnia się nutami migdałów i ziół połączonych z jałowcem. Finisz jest dość długi ze słodkim i korzennym wykończeniem.
Gin Bombay Sapphire, można spożyć jako drink, który doskonale sprawdzi się w połączeniu z Blue Curacao, Amaretto oraz syropem migdałowym.