Wódka Tikhari – smak
Aromat wódki Tikhari jest słodki i przypomina słodkie winogrona i wiśnie, ale można w nim znaleźć delikatne winne nuty oraz przyjemne zapachy orzecha włoskiego z szczyptą cynamonu. W smaku Tikhari jest nieco cierpki, ale nadal słodki. Wyraźnie wyczuwalne są orzechy oraz owoce: sok z wiśni i czarna jagoda. Smak wiśni może być efektem leżakowania w beczkach po likierach wiśniowych. Finisz jest wytrwany, długi i cierpki. Ponownie wyczuwamy w wódce Tikhari sok z wiśni, tym razem jednak w towarzystwie rodzynek, propolisu oraz nuty dębiny z aromatem tytoniu.
Produkcja Wódki Tikhari
Firma Sarajishvili produkująca wódkę Tikhari to jedna z najstarszych firm produkujących likier w Gruzji. Powstała w 1884 roku i od tego czasu specjalizuje się nie tylko w produkcji niezwykłych w smaku likierów, ale również wysokiej jakości brandy, koniaku i wódki. Wódka Tikhari swój niecodzienny smak zawdzięcza przede wszystkim leżakowaniu w beczkach po likierze wiśniowym. Bazowy alkohol z którego jest produkowana Tikhari jest pszeniczny, ale ostateczny efekt po zabutelkowaniu daje wrażenie kontaktu z długo leżakowanym brandy.