Złożoność smaków Angostura Orange Bitters sprawia, iż jest również idealnym dodatkiem kulinarnym. Światowej sławy kucharze dowiedli, że idealnie komponuje się z pikantnymi sosami, uzupełnia dania z owoców morza i jest doskonałym dodatkiem do czekolady. Wyprodukowana jest ze skórek pomarańczy dojrzewających w słońcu Karaibów, uprawianych w bujnie zielonych sadach położonych na Trynidadzie. Pomarańcze te są ręcznie zbierane przez wybranych plantatorów cytrusów i tylko w porze deszczowej, aby zapewnić najwyższą świeżość i smak.
Wykonana jest z ziaren kakaowych Trinitario, aby nadać bogaty, odważny smak każdemu koktajlowi. Nowa Angostura® Cocoa Bitters łączy najlepsze lokalnie zbierane kakao z Trynidadu i Tobago z 200-letnim doświadczeniem niezrównanej goryczki od The House Of Angostura®.
Nuty bogatego gorzkiego kakao i karmelu orzechowego z odważnym naparem aromatycznych roślin dają nieskończone możliwości smakowe. Angostura® Cocoa Bitters doskonale komponuje się ze słodkim wermutem lub dojrzałymi alkoholami, takimi jak whisky, rum i koniak. Wystarczy kilka kropel, aby dodać nowych warstw głębi do klasycznych koktajli.
Ma wyraźny kakaowy aromat z domieszką przypraw, nutami kwiatowymi i cytrusowymi. W smaku wyczuwalne są orzechy kakao równoważone lekkimi przyprawami z trwałym gorzkim finiszem.
Ten trunek to must have każdego konesera koktajli. Dzięki charakterystycznej goryczy Angnostura, która dodaje ciekawą warstwę i wzmacnia smak pozostałych składników, uzyskujemy efekt bez kwaśnego oraz cierpkiego efektu. Angnostura Aromatis Bitters skutecznie oczyszcza podniebienie, wspomaga trawienie i uspokaja żołądek. Trunek ten jest również bardzo charakterystyczny, ponieważ posiada dużą etykietę i żółtą nakrętkę.
O historii Angostura Aromatic Bitters
Najbardziej znana i najczęściej używana marka bitterów ziołowych na świecie. Po raz pierwszy stworzona w 1824 roku przez Johanna Gottlieba Benjamina Siegerta, niemieckiego lekarza, w celu leczenia zaburzeń żołądkowych i niestrawności w szpitalu wojskowym w mieście Angostura w Wenezueli. Słynny bitters został początkowo nazwany Amargo Aromatico, jednak wkrótce Siegert zmienił nazwę swojego dzieła na Angostura, od nazwy miasta, w którym pracował (a nie, jak się często przypuszcza, od kory Angostury, która nie jest składnikiem).
Kiedy doktor zmarł w 1870 roku, produkcję bitterów przejęli jego synowie, którzy w 1875 roku, ze względu na niepokoje w Wenezueli, przenieśli się do Trynidadu.
Prawda o dziwacznych opakowaniach Angostury wynika z karaibskiego luzu. Pewnego dnia zamówiono nową partię etykiet i w wyniku prostej pomyłki okazały się one za duże dla butelek. Błąd został w porę zauważony, ale wszyscy myśleli, że ktoś inny zajmie się tym problemem. Nikt tego nie zrobił, więc kiedy nadszedł kryzys, po prostu przyklejono etykiety na butelki, zamierzając poprawić je w następnej partii. Nikt nigdy nie zdobył się na naprawienie błędu, a zbyt duże etykiety stały się znakiem firmowym marki.
Smak Angostura Aromatic Bitters
Angostura Aromatic Bitters ma ciekawy czerwonawo – brązowy odcień. Jeśli chodzi o zapach, to w pierwszej kolejności odczuwamy wyraźny bukiet różnych ziół. Następnie zaczynają być wyczuwalne owoce i przyprawy. Na podniebieniu Aromatic Bitters zostawia aromatyczny posmak owoców, przypraw i ziół. Idealnie poprawia również smak potraw i koktajli.
Cechy charakterystyczne Angostura Aromatic Bitters
Ten trunek jest przede wszystkim uznawany za światowego lidera aromatyzowanych alkoholi z gorzkim posmakiem. Można zdecydowanie powiedzieć, że żaden bar i kuchnia bez Angostura Aromatic Bitters nie jest kompletna, jeśli nie jest w niego wyposażona. Odpowiednio dobrane przyprawy sprawiają, że jest to unikalny wzmacniacz smaku dla napoi alkoholowych, bezalkoholowych oraz wszelkiego rodzaju potraw. Angostura Aromatic Bitters jest w 100% wegański, a w swoim składzie nie posiada sodu, ani glutenu. Dzięki popularności jaką zyskał, aktualnie jest eskortowany aż do 165 krajów na całym świecie.