Rum Botran 12 YO wytwarzany jest w gwatemalskiej destylarni Industria Licorera Quezalteca. Położona na 2330 m n. p. m. wyżyna Queizaltenango w Środkowej Ameryce charakteryzuje się subtropikalnym klimatem górskim. Wysokość i wynikające z położenia niższe temperatury mają znaczący wpływ na to, że jest to idealne miejsce w Gwatemali do uprawy trzciny cukrowej. To właśnie tam znajduje się plantacja, z której pozyskiwany jest surowiec do produkcji rumu Botran.
Jak powstaje ten złocisty alkohol? Rum Botran 12 YO wytwarzany jest metodą Solera z miodu trzcinowego uzyskiwanego z pierwszego tłoczenia. Destylat dojrzewa w beczkach z amerykańskiego białego dębu. Następnie wyjmowana jest z każdej beczki część rumu i mieszana. Do tak przygotowanej mieszanki używany jest rum starzony 6 do 12 lat. Trunek w kolorze mahoniu zawiera aromaty brązowego cukru, karmelu, syropu trzcinowego z dodatkiem przypraw korzennych i nut dębowych. W smaku wyczuwalny jest bogaty bukiet tj. wyrazistych nut kawy, słodkiej wanilii, pomarańczy, kakao, suszonych owoców oraz orzechów i migdałów.