Wino gronowe, przeznaczone do produkcji brandy uzyskujemy nie później niż do 1 kwietnia roku następującego po zbiorach. Po tym okresie materiał winny poddawany jest destylacji w alembikach Charente. Proces destylacji jest tylko początkiem długiej drogi, jaką musi przebyć brandy Sarajishvili do uzyskania pełnej wyrazistości, mocy i niepowtarzalnego charakteru. Świeżo wydestylowana brandy jest rozlewana do 250 – 400 litrowych beczek, przez kolejne lata starzeje się, uzyskując specjalny aromat i smak z którego słynie brandy Sarajishvili.

Brandy Sarajishvili 3* charakteryzujące się pięknym, błyszczącym kolorem oraz specjalnym aromatem, z którego słynie Sarajishvili. Brandy Sarajishvili 3* to opcja, która dojrzewa przez trzy lata w dębowych beczkach.
Brandy Sarajishvili 3* – smak
Wyrazisty i mocny – tak można opisać niepowtarzalny oraz charakterystyczny smak Brandy Sarajishvili 3*. Wyczujemy w nim wyraźny aromat suszonych, tropikalnych owoców, a jednocześnie lekko pikantne i korzenne nuty. To propozycja bardzo złożona, która w ustach pozostawia słodki smak z akcentami wanilii i owoców. Końcówka Brandy Sarajishvili 3* jest wyraźna, charakterystyczna i na długo pozostaje na podniebieniu.
Produkcja Brandy Sarajishvili 3*
Do produkcji Brandy Sarajishvili 3* używane jest wino gronowe, które powstaje nie później niż 1 kwietnia roku następującego po zbiorach. Trunek podlega destylacji w alembikach Charente, która jest początkiem tworzenia niezwykłego brandy Sarajishvili 3*. Następnie trafia do rozlewni, gdzie przelewana jest do 250-400 litrowych, dębowych beczek i starzeje się przez trzy lata, uzyskując swój niepowtarzalny charakter i smak.

Naturalna równowaga pomiędzy łagodnością i wyrazistością stanowi kwintesencję harmonijnej kompozycji brandy Sarajishvili VSOP będącej doskonałym połączeniem wigoru i dojrzałości. Ta wyjątkowa brandy jest kompozycją destylatów z gruzińskich winogron, z których najstarsze mają ponad 12 lat. Dzięki długiemu leżakowaniu w dębowych beczkach trunek zyskuje gładkie, czyste i wyważone aromaty, w którym dominuje nuta korzenna, jest także miód wrzosowy, czarna herbata, piernikowe podbicie. W ustach lekka korzenność (cynamonu) i rejestry przypominające kolonialny skład z korzeniami. Wielowarstwowa tekstura i nasycona, klasycznie herbaciano-bursztynowa barwa to charakterystyczne cechy tej doskonale wyważonej, a zarazem intensywnej brandy.
Świeża, harmonijna brandy o żywiołowym charakterze i jasnym, bursztynowym kolorze skomponowana z destylatów, do produkcji których wykorzystano winogrona pochodzące z różnych rejonów Gruzji, o zróżnicowanym okresie dojrzewania, wśród których najstarsze liczą sobie ponad dekadę. W aromatach łatwo wyczuwalna wanilia, suszone kwiaty, wrzos, lakier, korzenie, jodyna i ciekawa zachęcająca nuta apteczna. W ustach wyważona i przejrzysta. Smaki łagodne, zwięźle i intensywnie poukładane: korzenno-waniliowe, plus suszone morele i miód spadziowy. Finisz łagodny, lekko pikantny.
Kolor: atrakcyjny, klarownie przejrzysty, ciemno bursztynowy kolor przechodzący w złoty;
Aromat: zapach owocowo-kwiatowy harmonijnie łączy się z tonami dębowymi i czekoladowymi;
Smak: gładki, harmonijny, z tonami starości.
Kolor: ciemno złoty
Aromat: dobrze zdefiniowana śliwka, migdał, skórka chleba, z zapachem czekolady
Smak: gładki, harmonijny, z dobrze zaznaczonymi tonami starości.