Charakterystyka Tequila Patron Silver
Tequila Patron Silver, jest produkowana zgodnie z państwowymi przepisami, ponieważ ten trunek uznawany jest za narodową specjalność. Do wytwarzania Tequila, potrzebna jest specjalna odmiana niebieskiej agawy. Po ugotowaniu oddziela się miąższ i pozostawia sok do dalszej produkcji. Fermentacja przebiega od 7 do 12 dni w stalowych lub drewnianych beczkach. Następnie odbywa się proces trzykrotnej destylacji co zapewnia unikatowy i oryginalny smak. Na samym końcu następuje leżakowanie, które przebiega w dębowych beczkach po burbonie lub sherry i trwa kilka miesięcy.
Tequila Patron Silver, charakteryzuje się przezroczystą barwą. Aromat jest owocowy, gdzie dominują akcenty cytrusowe. Smak jest słodki o mocnym akcencie agawy. Wyczuwalne są też cytrusy oraz egzotyczne przyprawy. Finisz jest krótki, gdzie w tle znajduje się biały pieprz.
Tequila Patron Silver, można spożywać jako dodatek do drinka, gdzie producent poleca zmieszać go z dużą ilością lodu, świeżego soku z pomarańczy oraz łyżeczką grenadyny. Całość można udekorować plastrem pomarańczy.