Whisky Nikka Days – wygląd i smak
Już na pierwszy rzut oka zauważymy interesujący kolor whisky Nikka Days, który przypomina bardziej starzone złoto niż bursztynową barwę charakterystyczną dla szkockich whisky. Aromat tej whisky to odrobina torfu w momencie otwarcia, a następnie głównie nuty fermentowanego ryżu, soli i jabłka. W smaku Nikka Days jest słodka i przyprawowa, ale wciąż delikatna i odświeżająca. Wyczujesz w niej masło, jabłka, pieprz, karmel i słód, z subtelnym torfowym finiszem.
O japońskiej whisky Nikka
Producent Whisky Nikka, jest drugim co do wielkości (po Suntory) producentem whisky w Japonii. Marka Nikka powstała z inicjatywy Masataka Taketsuru, który to w roku 1918 wyjechał do Szkocji, by tam zgłębiać sztukę destylacji whisky. Jest uznawany za pierwszego Japończyka, który stał się mistrzem destylacji tego alkoholu. Po powrocie do rodzinnego kraju, Masataka w 1934 roku stworzył whisky Nikka, której produkcja trwa do dziś.
Aktualnie marka posiada dwie destylarnie – jedną w Yoichi, Hokkaido, a drugą w Miyagi, Honsiu. Zajmuje się produkcją różnego rodzaju whisky, od średniopółkowych trunków po alkhole klasy premium.