Charakterystyka Burbon Maker’s Mark
Burbon Maker’s Mark, składa się w 70 % z kukurydzy, 16% z ozimej pszenicy oraz 14% z jęczmiennego słodu. Proces wytwarzania składa się z przygotowania zacieru z podanych zbóż, które ulegają fermentacji w obecności wody. Następnie burbon poddaje się destylacji w której wydziela się spirytus o wysokiej zawartości alkoholu. Tak przygotowany wstępny trunek przelewa się do specjalnych beczek celem leżakowania. Po upływie około 3 lat stosuje się rotowanie beczek z powodu różnicy temperatur między poziomami. Polega to na tym, że beczki z górnego poziomu zamienia się miejscami z tymi na dolnych poziomach. Dzięki temu uzyskuje się optymalizację starzenia burbonu. Butelkowanie odbywa się po osiągnięciu żądanego smaku.
Burbon posiada charakterystyczny i intensywny bursztynowy kolor. Jego zapach jest delikatny z akcentami wanilii oraz nutą miodu. Smak burbonu jest słodki o charakterze miodowym oraz toffi. Finisz jest długi i przyjemny podczas którego można odczuć słodki waniliowy smak z nutą owocową.