Charakterystyka Jack Daniel ‘s
Jack Daniel ‘s, to whiskey, która posiada oryginalną recepturę stosowana od lat. Zacier składa się w 78 % z kukurydzy, 12% żyta oraz 10 % słodu jęczmiennego. Jego destylacja odbywa się kolumnowo co nadaje whiskey wyjątkowy smak. Bardzo ważnym aspektem procesu produkcyjnego jest leżakowanie. W tym przypadku trwa ono 4 lata w nowych i wypalanych dębowych beczkach co nadaje oryginalny kolor i aromat whiskey.
Jack Daniel ‘s, charakteryzuje się lekkim aromatem z o słodkich akcentach i akcentami między innymi orzechów, wanilii oraz węgla drzewnego. Można też wyczuć owoce takie jak : banany lub gruszki. W tle występują również zapachy dęby, gałki muszkatołowej oraz cynamonu. Smak jest słodki z wyróżniającym się akcentem kukurydzy połączonym ze słodkimi nutami toffi oraz karmelu. Można też wyczuć węgiel drzewny oraz tytoń i cytrusy. Finisz jest przyjemny oraz słodki. Dominuje karmel, wanilia oraz orzechy.