Serce Jamajki dało światu nie tylko genialnego wokalistę, Boba Marley’a, ale także rum Appleton. Destylarnia należy obecnie do Campari Group i dalej produkuje bardzo aromatyczny i lubiany trunek. Stworzony w sercu Jamajki w 1749 Appleton to tradycyjny rum jamajski w stylu angielskim, do którego nie dodaje się cukrów i innych dodatków. Aromaty i smaki wynikają tylko i wyłącznie z tego, co oddała beczka. A te używane do starzenia, to tylko i wyłącznie beczki z amerykańskiego dębu, w których leżakował Jack Daniels. Dziś, po wielu już latach funkcjonowania, Appleton jest największą, z sześciu destylarni znajdujących się na Jamajce. Firma posiada około 60 procentów udziału w rynku i produkuje około 4,6 milionów galonów rumu rocznie.

Appleton Estate – podróż przez historię rumu

Każda z degustacji odbywających się w BlackBeard to niezwykła przygoda, w której jednym z przewodników jest ambasador lub przedstawiciel marki danego alkoholu. Historie i podróż opowiadana słowami i obrazami z destylarni, przenosi nas do miejsc, w których tworzone są najlepsze alkohole na świecie. Rafał Nawrot z Campari Group opowiedział o sprawach nieoczywistych. Skojarzony przez gości spotkania z destylarnią i wyrobem alkoholu, to jednak przede wszystkim, tak jak przed wieloma latami, cukrownia.

Appleton rum z kategorii estate, gdzie wszystkie składniki służące do jego powstania, pochodzą z jednego terytorium, należącego do destylarni. Zarówno trzcina cukrowa, woda, ale i leżakowanie beczek odbywa się w ramach jednej firmy. W tym przypadku w bliskiej odległości Doliny Nassau. Wszystko to wpływa na smak, ale i jakość rumu.

Joy Spence – pierwsza kobieta w historii destylarni rumów

Bardzo interesująca jest historia master blendera, a w zasadzie master blenderki. Joy Spence, jest pierwszą kobietą w historii destylarni rumów, jaka objęła stanowisko master blendera. Ta pozycja była zwyczajowo przygotowana dla mężczyzn, a synowie byli szkoleni przez swoich ojców, aby przejąć w pewnym momencie obowiązki tworzenia rumów znanych na całym świecie.

Joy Spence pracę w Appleton Estate rozpoczęła w 1991 roku na stanowisku chemika. W 1997 roku została master blenderem. Spence jest bardzo szanowana w branży alkoholowej w związku ze swoim niezwykłym zmysłem sensorycznym oraz olbrzymią wiedzą o branży i procesie tworzenia alkoholu. Obecnie to właśnie dzięki niej rum utrzymuje smak znany nawet blisko 200 lat temu.

Charakterystyka rodziny rumów Appleton

W skład rodziny rumów Appleton wchodzi pięć trunków, które różnią się długością starzenia. Appleton Estate Signature Blend to pełny, średnio słodki rum będący blendem rumów starzonych do 15 lat. Appleton Estate Reserve Blend to bogaty w smaku rum o wyczuwalnych nutach dębu, gałki muszkatołowej i dymnych przypraw. Reserve Blend to mieszanka rumów starzonych do dwudziestu lat z dwoma należącymi do „rezerw zapasowych”, którymi zarządza Joy i jej zespół.  Appleton Estate 12 Year Old to blend będący prawdziwym wyrazem rzemiosła Master Blendera. Na mieszankę składają się ręcznie wybierane, złote rumy, które leżakują przez co najmniej 12 lat. Dwa najstarsze, najbardziej szlachetne rumy Appleton to starzony przez co najmniej 21 lat Appleton Estate 21 Year Old oraz Appleton Estate 50 Year Old, który dojrzewa przez co najmniej 50 lat.

Rum Appleton Estate Signature Blend 40% 0,7 – wykwintny produkt

Rum Appleton Estate Signature blend to mieszanka różnych rumów. Jest wielokrotnie nagradzanym wydaniem oraz pierwszym członkiem wytwornej rodziny starszych rumów Appleton Estate. Jego charakterystyczną cechą jest ciekawie wyglądający złoto-miodowy kolor oraz subtelny aromat brązowego cukru, suszonych owoców moreli, przypraw, skórki pomarańczowej, świeżej brzoskwini i melasy. Rum Appletone Estate Signature Blend w smaku jest słodki, da się w nim wyczuć nutkę marcepanu, karmelu, a także brązowego cukru.
Uprawiana na prywatnych farmach marki trzcina cukrowa pozyskuje wodę z wapiennego źródła, dzięki czemu jest ona ubogacona w cenne dla naszego organizmu minerały. Ponadto Appleton Estate Signature szczyci się kompleksowością działań. Ma bowiem kontrolę na każdym etapie produkcji swoich doskonałych rumów. Dzięki temu otrzymujecie gwarancje wysokiej jakości produktu stworzonego z starannie wyselekcjonowanych składników. Taki rum idealnie nadaje się na prezent zwłaszcza dla koneserów alkoholi dobrej jakości.

Jak pić rumy Appleton?

Wiemy już co nieco o rumach postarzanych, szlachetnych i wyrazistych w smaku. Ale jak je pić? W pierwszym odruchu rum który kojarzy się z piratami lub kubańskimi cygarami. W powszechnym użyciu alkohol ten najczęściej jednak łączony jest z drinkami oraz koktajlami, przynajmniej w Europie. Czy to błąd i sprzeczność z tradycjami karaibskimi? Oczywiście, że nie, ale bardzo dużo zależy od tego, jakiego rumu używamy. Wymyślne koktajle zazwyczaj idą w parze z nieleżakowanymi rumami białymi, złotymi lub czarnymi. Są bardziej delikatne w smaku i gładko łączą się z orzeźwiającymi smakami.

Inaczej sprawa wygląda z rumami starzonymi, jakim jest także Appleton. Charakteryzuje je wyrazisty, wielowarstwowy smak, przez co mogą całkowicie zdominować inne komponenty drinka. Lokalna ludność karaibska smakuje je jak dobrą, starą whiskey – by pobudzić kubki smakowe i doskonale poczuć aromat płynący z drewnianych beczek. Stara szkoła mówi, że jednorazowo Appleton należy pić w umiarkowanych ilościach w niewielkich kieliszkach z grubym dnem. Choć tradycja nakazuje pić ten rum bez żadnych dodatków i lodu, to ta ostatnia opcja jest coraz popularniejsza.

Jeśli jednak koniecznie chcemy postawić na drinki z użyciem Appleton, to zdecydowanie doradzamy skomponować go ze składnikami, które będą współgrać z jego intensywnym zapachem. Będą to przede wszystkim proste receptury. Appleton dobrze współgra z równie wyrazistym imbirem lub cynamonem, które wzmocnią jego rozgrzewające właściwości.

Rumy Appleton dostępne są w sprzedaży stacjonarnej ( hurtowo i detalicznie) w salonie BlackBeard przy ul. Tęczowej 57. Zakupicie u nas nie tylko rum Appleton Estate, ale również inne produkty alkoholowe takie jak whisky, szampany czy wina.

Tymczasem pokażemy Wam jak wyglądało stoisko Appleton – Rum Love Festiwal, którego jesteśmy organizatorem i pomysłodawcą.

Przeczytaj także:

Balblair 25 YO przedpremierowo w BlackBeard

Cztery wyjątkowe wina LePontis

Compagnie Des Indes – z szacunku do tradycji

Francuzi dali światu Koniak, sobie zostawili Armaniak

Ludzie chcą próbować nowości w cocktailach